Som et “hvile i sig selv”-selskab trækker Hjørring Varmeforsyning ikke overskud ud af virksomheden. Det betyder, at enhver økonomisk gevinst i form af et eventuelt overskud alene tilfalder forbrugerne.
Vi forventer i 2024 et overskud på ca. 1,6 mio. kr., som tilbagebetales til forbrugerne i det kommende år. Budgettet for 2025 resulterer i en mindre prisstigning på 3,5 %. Det svarer til, at en forbruger i et almindeligt parcelhus næste år typisk vil opleve en prisstigning, i forhold til i år, på, hvad der svarer til ca. 33 kr. om måneden, lyder det fra bestyrelsesformand Mogens Pahl Christensen.
Selv med denne prisstigning er Hjørring Varmeforsyning fortsat det billigste fjernvarmeselskab nord for Limfjorden og også et af de absolut billigste blandt de ca. 400 fjernvarmeselskaber i Danmark. Der blev også orienteret om en række spændende fremtidsinitiativer. Fokus er her rettet mod at sikre fortsat stabilitet i varmeudgiften for forbrugerne samtidig med, at vi indleder en større elektrificering af varmeproduktionen.
Fleksibilitet er med til at sikre en stabil lav pris
En central del af Hjørring Varmeforsynings strategi er at opretholde en høj grad af fleksibilitet i varmeproduktionen.
Denne tilgang gør det muligt at optimere brugen af energikilder afhængigt af markedsforholdene, hvilket ifølge Hjørring Varmeforsyning har været – og også fremover – vil være meget afgørende for, at man kan fastholde lave og stabile varmepriser.
Det er bl.a. denne strategi, der i en længere årrække har sikret Hjørring Varmeforsyning sin position som et af landets billigste fjernvarmeselskaber.
Investeringer i fremtidens energiproduktion
Som led i ambitionerne om at sikre konkurrencedygtige priser til forbrugerne, er der afsat 124,4 mio. kr. til investeringer i 2025. Disse omfatter blandt andet:
- Installation af en elkedel på 60 MW, som forventes idriftsat i slutningen af 2025.
- Etablering af varmepumper med spildevand og drikkevand som varmekilder.
En anden af de centrale fremtidsplaner er etableringen af et damvarmelager, som vil gøre det muligt at opbevare rigtig store mængder billig varme og anvende den om vinteren, når varmebehovet er størst, og hvor det også traditionelt er dyrest at producere varme.
Et damvarmelager på 400.000 m³ giver betydelige fordele:
- Bedre udnyttelse af vedvarende energi: Lageret muliggør lagring af varme produceret fra vedvarende energikilder som elkedler og varmepumper. Det vil bidrage til, at man kan påbegynde udfasningen af biomasse og reducere behovet for naturgas i de koldeste perioder.
- Øget forsyningssikkerhed: Lageret kan dække varmeforbruget i en vintermåned i Hjørring og dermed forøges forsyningssikkerheden markant.
- Reduktion af spild: Ved at gemme eventuel overskudsvarme fra virksomheder undgår man energispild, hvilket bidrager til en mere bæredygtig og effektiv drift.
– Vi har allerede foretaget geotekniske undersøgelser, som viser, at området i Østbyen – meget tæt
på vores biomasseanlæg – er optimal mht. etablering af et damvarmelager, tilføjer Mogens Pahl Chistensen.
I det kommende år vil repræsentantskabet blive præsenteret for en udviklingsplan for den fremtidige varmeproduktion i Hjørring, og et damvarmelager er en meget vigtig brik i denne plan.
Ny leveringsaftale og strategiske partnerskaber
Forhandlingerne med Nordværk om en ny 10-årig leveringsaftale fortsætter i begyndelsen af 2025.
Samtidig er der opnået rigtig gode resultater i samarbejdet med Hjørring Vandselskab om brug af spilde- og drikkevand som vamekilder til kommende varmepumper.