Man indrettede Hjørrings første sygehus i en bindingsværksbygning i Nørregade, som bl.a. havde været lager i Købmand Riis Gård. Bygningen blev beskrevet som et ”gammelt, fugtigt pakhus” – så nok ikke synderlig egnet som sygehus.
Sygehuset var primært oprettet med henblik på behandling af veneriske syge (syfilis). Beskrevet således af amtsforvalter L.C. Brinck Seidelin i ”Hjørring Amt, beskrevet efter Opfordring af det Kgl. Landhusholdningsselskab”,1828:
– Da denne skrækkelige sygdom mere og mere greb om sig, især i de vestlige egne, blev der i 1822 oprettet et sygehus i Hjørring, hvor enhver venerisk i Hjørring Amt skulle indlægges, en højst gavnlig indretning, da bestandigt tilsyn med patienter, der boer langt borte, er vanskeligt, og hverken diæt eller de befalede lægemidler bliver brugt i bondens hjem.
I dette sygehus har der siden dets oprettelse og indtil udgangen af 1828 været indlagt 511 syfilitiske.
Hvad der mest bidrager til, at disse smitsomme sygdomme så let kan finde adgang hos almuen her og gør det så vanskeligt for lægen at udrydde dem, er den urenlighed, der finder sted blandt bønder, thi huden er uren, linnedet smudsigt og snævert, og fødemidlerne ej med renlighed behandlede, endvidere den beklumrede og fugtige luft i værelserne, brugen af alkovesenge og ligegyldighed for at undgå smitte.
Ti år senere åbnede man et nybygget sygehus i Skolegade, der var i brug frem til 1891, hvor sygehuset på Bispensgade stod klar – og her bor vi såmænd stadig, dog med en del udvidelser gennem årene.
Der er sket meget med rammer, faciliteter, hjælpemidler, hygiejne, sundhed og lægevidenskab siden Hjørrings første indlagte sygehuspatient.
Kilde: Regionshospital Nordjylland.