Yxengaard i Tornby Klitplantage danner rammerne og undervisningen udføres i samarbejde mellem Claus Gajhede fra Yxengaard, Kimmie Arenstorff fra skoletjenesten på Vendsyssel Historiske Museum, detektorfører Louise Stahlschmidt, personalet i de to teams og Team Kultur. Forløbet strækker sig over fire tirsdage fra uge 38 og frem.
Tanken bag forløbet er, at vikingetiden skal foldes ud og belyses så håndgribeligt som muligt, så eleverne får en oplevelse af, hvad det ville sige at leve i vikingetiden – både som bønder i dagligdagen på gårdene og i kamp. Ordet “viking” er oprindeligt et adjektiv for at tage på togt som pirat.
Undervisningen bliver en vekselvirkning mellem formidling, refleksion, sansning, kreative læringsprocesser og fysiske aktiviteter. Eleverne kommer blandt andet til at lære de basale ting omkring vikingernes våben og kampteknikker men også de basale ting omkring detektorarkæologi, så de måske en dag selv kan gøre et vaskeægte fund fra vikingetiden.
Louise Stahlschmidt har fundet korset, som er vist på billederne. Det er fundet i Hjørring Kommune og er dateret til slutningen af vikingetiden – omkring år 1050. På korsets ene side ses Jesus afbilledet som en stærk vikingekonge og på den anden side ses klassisk vikinge-ornamentik.
Kilde: Hjørringskolen.