Da de fleste af os lå og slikkede sol på standen og i haverne i den netop overstået sommerferie, sad Kim Larsen i skyggen i Hjørring og tegnede på den tegneserie, der netop er udkommet.
Selvom han har tegnet og udgivet et mindre hav af tegneserier igennem de sidste mange år, er “Havet” hans første længere tegneserie, der er udgivet på et stort forlag.
– Det tog mig halvanden måned at lave de 84 sider, som “Havet” består af. Hele min sommerferie brugte jeg på at tegne på iPad’en, og selv da jeg var på campingferie, trak jeg i skyggen og tegnede. Jeg havde en deadline, jeg skulle nå.
“Havet” er et nordisk psykologisk familiedrama om menneskets evige higen efter at skabe orden i kaos. Og om at nogle valg bare skaber endnu mere uorden. Det hele er iscenesat på en lille dansk ø, hvor det så småt trækker op til efterårsstorm.
Historien er skabt i et samarbejde mellem en forfatter og en kvantefysiker, der satte sig for at dramatisere noget så uhåndgribeligt som en fysisk formel, Termodynamikkens 2. lov, der kringlet fortæller om universets entropi som et systems uorden.
– Formlen lærer os, at vi ikke kan skabe orden i rod, når rod først har indtruffet. Forestil dig en gammeldags vandseng, der skvulper rundt. Hvis du sætter hænderne på vandsengens hovedgærde, kan du muligvis få ro lige der, men så skvulper resten af sengen. Og hvis du så forsøger at få ro på fodenden, vokser kaosset endnu mere i resten af sengen, siger Kim Larsen, der understreger, at han ikke er kvantefysikker, men blot en simpel tegneserietegner.
– Da manuskriptet landede på mit bord, slog jeg til med det samme. Historien foregår på en fiktiv ø i Vesterhavet, og jeg vidste lige, hvor jeg skulle trække min inspiration til omgivelserne. Som hjørringenser har jeg selvfølgelig altid haft min gang i Lønstrup, og jeg vidste, at den vindblæste by ved havet ville være den perfekte kulisse til historien.
Igennem årene har Kim Larsen udviklet en mere atypisk måde at lave tegneserier på, end hvad man ellers normalt ser i de kulørte hæfter.
– Jeg er begyndt at bruge rigtig meget foto som reference til mine tegneserier, hvilket giver billederne et meget stilrent og autentisk udtryk. Det har også betydet, at jeg har betragtet skabelsen af tegneserien som en mindre filmproduktion. Ud over at vælge Lønstrup som kulisse til historien, har jeg også været ude og skaffe skuespillere til alle rollerne. Min egen søn har spillet rollen som historiens deprimerede teenager, og venner og bekendte har indtaget historiens yderligere rolleliste. Der er en scene, der foregår i en lokal købmandsbutik, og her fik jeg SPAR-købmanden i Lønstrup til at stå model, hvilket han forståeligt nok aldrig havde prøvet før, siger Kim Larsen.
– Det er rigtig sjovt at arbejde med mennesker på denne måde, hvilket ikke er noget man ellers kommer til som tegneserietegner. Jeg tog de fleste billeder til tegneserien på én dag, og der blev taget lige knap 900 fotos, som jeg efterfølgende har brugt til at tegne efter. Efterfølgende har jeg klippet og klistret i billederne, for at få min historie til at flyde. Det sker ofte, at forgrund og baggrund er komponeret af helt forskellige fotos, som derefter er blevet tegnet sammen til én tegning.
Historien handler om den midaldrende Lene, der efter et voldsomt brud med sin mand vælger at flytte til Lyngø med deres fælles teenagesøn André. Til trods for, at hun arbejder som forsker ved Aarhus Universitet, gør hun alt for, at de skal falde til i det lille øsamfund. Hun finder adspredelse i at surfe – som hun gjorde det med eksmanden – og skaber kontakt med de lokale. Med musikeren Hans finder hun en, hun føler sig på bølgelængde med og kan snakke med. Men det er vanskeligt med en teenagesøn på en lille ø uden for turistsæsonen. Ikke fordi han keder sig eller er jaloux, men på grund af det, der er sket mellem hende og hans far.
For to år siden startede Kim Larsen, der til dagligt arbejder med grafik og markedsføring på Vendsyssel Historiske Museum, på en Hjørringtegneserie, “Gader & Stræder”, der gik hen og blev til en hel plakatvirksomhed, hvor han sidenhen har tegnet tegneserie-byplakater for flere forskellige byer. Meget af den erfaring han fik ved at tegne byer har han taget med sig ind i tegnearbejdet med “Havet”.
– Førhen var sådan noget med at tegne byer, gader og baggrunde noget jeg ikke tillagde særlig megen vigtighed eller opmærksomhed, men efter jeg har tegnet så mange byplakater, har jeg virkelig fået blod på tanden, og i dag elsker jeg at tegne de lokale miljøer. Det kan man også se i tegneserien, hvor gader og huse fra Lønstrup dukker op igen og igen. Jeg vil slet ikke udelukke, at jeg i fremtiden vil lave meget mere lokalstof, der blot handler om at udforske byer, gader og stræder. Der sker noget helt særligt, når velkendte miljøer udsættes for den kompromisløse sorte digitale tusch.
Bogens budskab er, at uorden bare vokser og vokser, uanset hvor meget vi forsøger at skabe orden gennem forskellige livsvalg. Og det er måske noget mange af os kan nikke genkendende til.
“Havet” er netop udkommet og kan erhverves i boghandlen, på forlaget Fahrenheits hjemmeside eller hos enhver online boghandler.