Regeringen ønsker en firedobling af fradraget for serviceydelser og en fordobling af håndværkerfradraget, som et led i at sparke gang i dansk økonomi oven på coronakrisen. Men HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch, mener, at regeringen kunne få langt mere for pengene med et fradrag for alt fra hotelophold og restaurantbesøg til besøg på attraktioner.
Derfor foreslår HORESTA, at boligjobordningen udvides med et oplevelsesfradrag. Hotel-, restaurant- og turisterhvervet er i en historisk krise, hvor nogle virksomheder har mistet næsten hele omsætningen, og hvor der i dag er 30.000 færre medarbejdere end for et år siden.
”Boligjobordningen er et godt værktøj, men man får ikke sparket gang i økonomien ved et fradrag målrettet håndværkere, hvor mange har fyldte ordrebøger. Vi har længe kaldt på et oplevelsesfradrag, som hjælper de virksomheder, der lider allermest under krisen, og sikrer tusindvis af truede arbejdspladser,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.
Hidtil har tilbagemeldingen fra det politiske system til HORESTA været, at man fra Christiansborg frygtede, at danskerne ville bruge pengene på forbrug uden for landets grænser, men den køber Kirsten Munch ikke.
”Hvor er det, at danskerne skal tage hen? Alle rejser frarådes. Desuden kunne den samme bekymring bruges i forhold til håndværkerydelser på danskernes feriebolig i Sydspanien eller ødegården i Sverige. Vi har brug for, at man stimulerer efterspørgslen på oplevelser her i landet i dag, hvis man vil redde danske arbejdspladser og have et stærkt udbud af virksomheder i morgen,” siger Kirsten Munch.
Med et oplevelsesfradrag ville det også give mening at udbetale de sidste to ugers feriepenge, mener hun. Hotel-, restaurant- og turismeerhvervet har nemlig ikke fået meget gavn af de første udbetalinger, da erhvervet er underlagt et hav af restriktioner.
”Man er nødt til at få medicinen ud til patienten, og for vores medlemmer handler det om at få flere gæster. Men med en kl. 22-regel og et sænket forsamlingsforbud i oktober, har de ikke fået nogen hjælp ud af første bølge feriepenge. De er gået til opsparing og opvaskemaskiner, og hæver man håndværkerfradraget uden at målrette initiativerne til de ramte erhverv, risikerer man igen at hjælpe brancher, som har klaret sig godt igennem de første otte måneders krise, mens de lidende erhverv fortsat kæmper for overlevelse,” siger Kirsten Munch.
På et pressemøde mandag lagde finansminister Nicolai Wammen (S) vægt på, at fradraget også har til sigte at skabe grønne forbedringer. HORESTAs politiske direktør mener, at oplevelser her i landet passer godt med den bæredygtige agenda.
”Turisme- og oplevelsessektoren har arbejdet med bæredygtighedsdagsordenen længe, og overnatningsvirksomhederne har blandt andet formået at sænke den samlede CO2-udledning over en årrække til trods for vækst i antal overnatninger. Restauranterne er ligeledes lykkedes med at sænke CO2-udledningen pr. gæst,” fortæller Kirsten Munch.
Kilde: HORESTA.