De 36 HPR-elever og otte voksne (lærere, sygeplejerske, tandplejer og tandlægestuderende), som i år har deltaget i projektet, er nu klar til at konkludere på opholdet i det lille vestafrikanske land, Gambia.
HPR-delegationen har under det fem uger lange ophold skabt oplevelser for samtlige 390 elever på Annegretheskolen. Dette har inkluderet lege og uddeling af popcorn til de yngste elever samt dialog med de ældste elever om forskellene mellem i- og u-lande. “Man kan næsten føle, det er en helt anden planet, vi lever på,” fortæller Sofie Vittrup.
Omkring 240 elever har deltaget i Store Badedag og strandaktiviteter.
Derudover har 90 afrikanske elever i grade 4-6 arbejdet med brevveksling, hvor HPR-eleverne tager breve med hjem til deres danske skolekammerater i 4.-6. klasse.
Eleverne i grade 6-8 er blevet introduceret til det nye projekt Kvindecirkler, der skal hjælpe med at fastholde unge piger i uddannelsessystemet.
Grade 8 på Annegretheskolen har desuden været i brobygning på Skill Center, hvor de har deltaget i workshops inden for frisør/kosmetologi, syerske- og møbelsnedkerfaget.
For grade 9, som HPR’s 36 elever fra 10. klasse har været pennevenner med det sidste halve år, har der været stor aktivitet. De danske elever har besøgt alle deres gambiske pennevenner og har også haft dem på besøg på HPR-elevernes hotel, Bungalow Beach. Her blev der afholdt teambuildingøvelser, badning i hotellets pool samt kulturmøder med afrikansk mad, trommespil og dans om aftenen. “Forskellen er vanvittig stor på de to lande,” fortæller Mattie Storgaard fra Hirtshals.
Samarbejdet på tværs af de store kulturelle forskelle har fungeret godt, både under strandaktiviteterne og i skolen, hvor HAMA-perlerne i år har været en af de store aktiviteter.
HPR-eleverne har også været på rundrejse i Gambia, hvor de blandt andet har uddelt donationer og tæpper til det lokale hospital i Brikama samt tøj til de fattigste familier i bushen.
De to medrejsende lærere, Birthe Jakobsen og viceskoleleder Henrik Frand-Madsen, er meget tilfredse med den udvikling, de ser på den gambiske skole, som virkelig tager store skridt fremad i det pædagogiske arbejde. Skolen er nu fuldt udbygget med 16 års skolegang – fra nursery school til endt high school, som eleverne har mulighed for at tage på de to high schools i henholdsvis Gunjur og Sifo.
De gambiske ledere og lærere er i dag langt mere spørgende og interesserede i de nye tiltag, som HPR kommer med. Eleverne i grade 9 arbejder stenhårdt på at blive klar til at gennemføre et treårigt high school-forløb. Skolen har nu også praktikanter tilknyttet, hvilket sikrer, at der løbende kommer nye impulser i undervisningen.
Både tandklinikken og sundhedsklinikken er to stærke projekter, der understøtter elevernes daglige undervisning. Desuden er det vigtigt, at eleverne får morgenmad og frokost hver dag, så de har energi til at modtage undervisning. Disse tiltag betyder, at vi ser elever, der trives og er glade i skolen, selvom de økonomiske midler i familierne er sparsomme.
Familiernes økonomiske råderum efter betaling for mad er i øjeblikket stærkt presset på grund af den høje inflation i landet, da lønningerne ikke følger med. “Uden de cirka 450 danske sponsorer, der hvert år støtter den enkelte elev på Annegretheskolen, ville skolen ikke eksistere,” afslutter Henrik Frand-Madsen, HPR.
Foto: HPR.