Rejsen gav de unge mennesker et unikt indblik i landets rige kulturelle og politiske historie samt ikke mindst et møde med landets smukke natur.
Netop mødet med den storslåede irske natur er da også det første, Anne Scheuer Møller-Christensen og Anne Sofie Lindgren Thomsen nævner, når talen falder på deres studietur til den grønne ø vest for Storbritannien:
– Vores tur med bus rundt i Connemara Nationalpark i bjergene ved Galway var simpelthen så fantastisk, fortæller Anne Sofie og uddyber: – Det er en markant anderledes natur end i Danmark, og det var helt klart turens højdepunkt.
Også mødet med det irske folk gjorde stort indtryk på de to piger, der begge fremhæver irernes gæstfrihed som noget helt særligt: – Vi var på pub for at høre traditionel gælisk musik, og der var en fantastisk stemning. Alle var utroligt høflige og tilbød os pladser og spurgte ind til vores liv i Danmark, fortæller Anne Scheuer.
Ud over den gæliske musik fylder også de traditionelle gæliske sportsgrene meget i den irske folkebevidsthed. Dem skulle eleverne selvfølgelig også stifte bekendtskab med, så en af dagene i Dublin gik med at prøve kræfter med Hurling, Handball og Gaelic Football, som på visse punkter minder om sportsgrene, vi allerede kender, men samtidig er helt deres egne.
For eleverne i 10. klasse på HPR står valget mellem en studietur til Gambia eller til Irland, og begge piger er ikke i tvivl om, at de havde valgt helt rigtigt ud fra deres behov og ønsker:
– Jeg ville virkelig gerne opleve den irske kultur og natur – især efter vores lærer, Esben, som jo har boet der, havde talt så varmt om det, fortæller Anne Sofie.
– Og jeg er personligt mere til europæisk storbykultur end 40 graders varme, så det var helt perfekt for mig, tilføjer Anne Scheuer.
Fælles for både turen til Irland og til Gambia er dog den personlige udvikling, eleverne gennemgår i takt med rejsens udfordringer og oplevelser. Studieturene er en vigtig del af undervisningen på 10. årgang, og de er med til at modne de unge mennesker og give dem en større bevidsthed om den verden, vi lever i.
For de 13 unge mennesker, der tog turen til Irland, var en af de opgaver, eleverne blev mødt af, et besøg på primary school for 0.-6. klasse i Galway. Her skulle de bl.a. læse højt for de mindste og lave fremlæggelser om deres liv i Danmark. Det var naturligt nok grænseoverskridende for de unge mennesker at skulle stå for klasserumsledelsen på et fremmedsprog, men efterfølgende var de til gengæld ikke til at skyde igennem.
Derudover betyder studieturene rigtig meget for det sociale på årgangen, og begge piger har tydeligt kunnet se forskel på før og efter rejsen: – Vi har helt klart et endnu bedre sammenhold efter turen, siger Anne Sofie.
– Ja, det betyder bare noget, at man er sammen 24 timer i døgnet i stedet for bare seks timer. Man ser ligesom alle sider af hinanden, tilføjer Anne Scheuer.