Ikke færre end 60 2. g-elever fra HTX Hjørring gør sig i disse dage klar til at deltage i Klimafolkemødet, som afholdes fra d. 31. august til d. 2. september i Middelfart.
Eleverne skal diskutere klima med bl.a. Connie Hedegaard, formand for Concito, og Stephanie Lose, formand Region Syddanmark, og det kræver, at argumenterne lige spidses til. Den opgave tog journalist Gerd Maria May sig af gennem en 3-timers workshop, hvor der var fokus på, hvordan man deltager i et demokrati og gør sin holdning gældende.
– Jeg har udviklet det her forløb og laver det sammen med Klimafolkemødet, som er støttet af Tuborgfonden. I dag handler det om at få de unge til at deltage i debatten om, hvad vi skal gøre med vores samfund nu, hvor klimaforandringerne er kommet. Forskningen viser, at de unge trækker sig. De føler ikke, de har noget at byde ind med, og de tror ikke på, at de egentlig bliver hørt. Målet med dette forløb er, at de skal til Klimafolkemøde og diskutere. Eleverne sætter dagsordenen, de bliver hørt, og det er deres idéer, der lyttes til. Og de har selv valgt, hvad de synes er vigtigt.
Og eleverne kunne sagtens finde emner, som de vil diskutere på Klimafolkemødet. Siggi Thomsen, Kristoffer Svanholm og Julius Kjærsgaard fokuserede på produktion af oksekød, som de mener udgør en stor klimamæssig udfordring på flere måder. Bl.a. påpeger Kristoffer, at 25% af al madaffald er kød, hvilket er relativt omkostningstungt at fremstille og til gene for klimaet.
Siggi mener også, at han er blevet opmærksom på, hvor lidt indflydelse han har på mange miljøspørgsmål, der berører hans hverdag:
– Nogle gange virker det, som om man bare skal holde mund og høre efter. Lige pludselig er der 10 forskellige skraldespande, man skal forholde sig til, og der er ikke rigtig nogen mulighed for at give input til, hvilke skraldespande man skal have.
HTX Hjørring studieleder Vivi Kindberg fortæller, at man også har brugt dansktimer på at forberede eleverne på opgaven:
”At snakke klima er jo en stor udfordring, som det kan være svært at få hul på. Hvor skal man starte, hvad skal man snakke om, og hvordan kommer man videre med faktisk at gøre noget? Vi har derfor haft det på skoleskemaet i et stykke tid, og jeg synes, eleverne er ved at være skarpe på de emner, de har valgt. Jeg tror også, de glæder sig til Klimafolkemødet, som jo er en national begivenhed med stor, politisk bevågenhed.
Fakta om Klimafolkemødet:
Klimafolkemødet i Middelfart er en årlig begivenhed, som sætter klimaet øverst på dagsordenen over 3 dage i uge 35. Klimafolkemødet er klimakampens største arena for praktisk inspiration. Vi skaber inspiration ved at forbinde folk, skabe fest og kulør, give plads til det nye, tage de faglige debatter og vise de videnbaserede eksempler.
Region Syddanmark og Middelfart Kommune indgik i 2019 en strategisk samarbejdsaftale om at løfte Klimafolkemødet i Middelfart fra at være en lokal begivenhed til at være en national begivenhed. Formålet er at skabe løsninger på klimaudfordringen og inspirere både borgere, beslutningstagere, virksomheder og organisationer til handling.
Klimafolkemødet afholdes sammen med en lang række arrangører, som bidrager med indhold til årets program.
Klimafolkemødet afholdes i 2023 den 31. august til 2. september på KulturØpladsen i Middelfart.