Havnebyen har på trods af en kort historie en helt særegen stemning og identitet, som både fagfolk og frivillige nænsomt værner om og kompetent formidler på Hirtshals Museum.
Stemningen og det ganske særlige miljø kan vi ikke mindst takke en stor flok frivillige og museumsfolkene for, idet de som tidligere omtalt hvert år på alle hverdage i juli måned åbner den gamle have for et stort publikum, der både tæller trofaste gengangere blandt de lokale og et hav af turister.
En stor fortælling udfoldes her om især havnen, thi uden den, ingen by, som museumsfolkene rigtig nok selv fastslår på museets hjemmeside. Derfor er historien om ingeniør Fibigers fantastiske havnebyggeri i 1900 tallets første årtier også helt central.
Havnen er nok den fysiske kerne, som museumsfolkene konstaterer, men den er altså også og nok så meget, tilføjer jeg for egen regning, en mental ankerplads og et vitalt omdrejningspunkt for os i Hirtshals. Turister og borgere kan desangående på museet få historierne i forskellige lag og efter eget ønske. Fiskeriet og den maritime industri er fortsat vigtig, men i dag er der ikke mindst også færgetrafikken.
Vendsyssel Historiske Museums afdeling i Hirtshals er derfor oplagt nok og med museumsfolkene egne ord indrettet i et fiskerhjem bygget af kampesten i 1880. Stuehuset er rekonstrueret som interiør anno 1915 og viser, hvordan en fiskerfamilie levede på den tid.
På museet og i disse dage tillige udenfor i haven får man naturligvis også historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som lige præcis her i havnebyen er blev noget helt særligt og derfor kendetegnende takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen.
Det var dog museumshaven, der i første omgang gav anledning til denne bette epistel om Hirtshals Museum. Aktiviteterne i haven foregår som tidligere nævnt på hverdage i juli måned. Det tætte bånd til lokalsamfundet illustreres blandt andet af, at tovholderne til åbningen af museumshaven altid inviterer beboerne fra blandt andet Ældrecenter Lynggården.
Gamle fiskere og vodbindere demonstrerer da også deres spændende færdigheder, men gæsterne må selvfølgelig gerne være med til at slå reb og bøde net.
Fiskekrogen sælger de velsmagende fiskeretter. I museumshaven kan man også se mange af de krydderurter, som er anvendelige til bjeskfremstilling.
Man skal som allerede indledningsvis nævnt nu til at skynde sig, hvis man vil besøge stedet, hvad enten det er første gang eller et gensyn, idet havefolket har sidste åbninger onsdag, torsdag og fredag i denne uge fra klokken 10 til 15.
Museets udstillinger har åbent som følger på Sophus Thomsens Gade 6:
Tirsdag: 10-16
Onsdag: 10-16
Torsdag: 10-16
Fredag: 10-16
Lørdag: lukket
Søndag: 11-15
Entré
Voksne: 50 kr
Børn /u 18: gratis adgang
Foto: Niels Skipper.