Af Søren Wormslev
Politisk analytiker
TV2 Nord
Siden kort efter KV21-valget har det været planen, at en ny spidskandidat for Socialdemokratiet skulle vælges på et repræsentantskabsmøde i april i år.
Nu er valget imidlertid aflyst eller i hvert fald udskudt. Spørgsmålet er, om der overhovedet bliver brug for en ny spidskandidat? skriver Søren Wormslev, TV2 Nords politiske analytiker.
De nordjyske socialdemokrater er havnet i et dilemma, takket været den regering, deres parti er en del af.
Ved regionsrådsvalget i november 2021 fik de partier, der dengang kunne betegnes som blå blok, lige akkurat flertal.
Det betød, at Mads Duedahl (V) overtog posten som regionsrådsformand fra Ulla Astman (S), der havde haft den de foregående 14 år.
Ulla Astman lod efter nederlaget forstå, at hun fortsatte i regionsrådet valgperioden ud som menigt medlem, men at hun ikke genopstiller ved næste valg, der efter planen skal holdes i november 2025.
Den socialdemokratiske partiorganisation vedtog snart derefter, at man i god tid ville vælge den ny spidskandidat, så der var god tid til at køre vedkommende i stilling.
Spidskandidaten kunne hentes i den nuværende regionsrådsgruppe, hvor der imidlertid ikke med al respekt ligefrem er kø af politikere, der i forhold til alder, erfaring osv. ville være det oplagte valg.
Derfor har tanken også været drøftet, om man skulle hente en kandidat udefra, når spidskandidaten skulle udpeges.
Det er ganske vist stik imod traditionen i Socialdemokratiet i Nordjylland – men partiet har flere gange gjort det i Københavns kommune (Ritt Bjerregaard, Frank Jensen m.fl.).
Mads Duedahl (V) kom ligeledes helt udefra og ind på formandsposten i Nordjylland.
Fra fem til tre regioner?
I den ny SVM-regering er der enighed om at nedsætte en strukturkommission, der skal komme med forslag til en ny organisering af sundhedsvæsenet, så det blandt andet geografisk bliver mere sammenhængende og med færre forskelle.
Kommissionen skal nedsættes inden udgangen af marts og fremlægge forslag inden for et år.
Der står intet i regeringsgrundlaget om regionsråd eller regioner.
Det skulle dog være ganske vist, at de tre regeringspartier på Marienborg, inden de dannede regering, har drøftet, om man allerede nu skulle foreslå, at der i stedet for fem regioner blev tre.
Det valgte man ikke at gøre. I stedet kommer der en kommission. Dens kommissorium og sammensætning vil blive studeret nøje, for det kan give et fingerpeg om, hvilken vej vinden blæser.
Status quo er udelukket
Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, stod ganske vist fadder til strukturreformen i 2007, hvor 13 amter blev til fem regioner. Men han har aldrig knuselsket regionerne.
Kort før hans farvel til statsministerjobbet i 2019 havde hans VLAK-regering faktisk med Dansk Folkeparti indgået et forlig, der nedlagde regionerne, men forliget blev aldrig omsat til lov, før regeringsmagten skiftede.
Der er ingen tvivl om, at hans nye parti ønsker regionerne afskaffet. Om Venstre gør, er usikkert.
Hidtil har Socialdemokratiet ikke ønsket at nedlægge regionerne, men angiveligt er der bevægelse i partiet og dermed måske vilje til eksempelvis at reducere antallet.
Sker det, er det sikkert som amen i kirken, at Region Nordjylland, der er den indbyggertalsmæssigt mindste af de fem regioner, ikke fortsætter.
Mest sandsynligt er, at den og hele eller dele af Region Midt lægges sammen til én region.
Hvad der kommer ud af den ny strukturkommission og den efterfølgende proces, er uvist. Men de politiske meldinger tyder på, at status quo ikke er et af de scenarier, der er realistiske.
“Noget” vil der ske.
S i Nordjylland venter og ser
Og så er vi tilbage ved de nordjyske socialdemokrater og deres forberedelse af valget i 2025 – hvis altså der bliver et regionsråd, der skal vælges.
Hvis der gør, bliver det med meget stor sandsynlighed ikke et rent nordjysk regionsråd. Og sydpå, i Region Midt, har Socialdemokratiet i dag formandsposten.
Formanden, Anders Kuhnau, er tilmed formand for Danske Regioner.
Han vil dermed have gode kort på hånden til at blive sit partis frontfigur i valgkampen i en ny, større midt- og nordjysk region.
Derfor har de nordjyske socialdemokrater pillet punktet om valg af spidskandidat af dagsordenen til repræsentantskabsmødet i april. Man venter og ser, hvad der sker.
Ligesom man selvsagt må gøre i alle de øvrige politiske partiers nordjyske organisationer.
Kilde: TV2 Nord.