Man har virkelig snydt sig selv og familien, hvis ikke man fik besøgt weekendens store sommermarked i Håndværkernes Hus. Her var ikke bare et overflødighedshorn af udstillet kunsthåndværk, men også mange af de frivillige, som præsenterede de arbejdende.
Her er ikke mindst Hjørring Tapetet, som er inspireret af det berømte Bayeux Tapet i Frankrig, hvor sypiger for snart 1000 år siden fremstillede et værk, som skulle berette om det berømte slag ved Hastings i Englang i året 1066. Meget mindre fascinerende er det lokale, kunstfærdigt broderede tapet bestemt ikke, når man giver sig tid til at beundre detaljerne.
Det stemningsfulde hus er da også som allerede antydet et arbejdende museum med det erklærede formål at bevare og synliggøre gamle håndværkertraditioner, herunder altså sypigernes, men tillige adskillige andres håndelag, samtidig med at man skaber et socialt værested for førtidspensionister, efterlønnere og pensionister.
Den ældste og endnu særdeles aktive pensionist i huset er 87 år og hedder Leif Nørgaard. Han er egentlig fra Bindslev, men har boet det meste af sit voksne liv i København. Den kreative herre er i dag ikke frivillig, men også opfinder om en hals. Solcyklen og en maskine til at stryge præstekraver er bare et par af opfindelserne.
Mest interessant og med det største potentiale er dog nok hans model til et enormt pariserhjul, som han kvit og frit har foræret til Hjørring Kommune. Faktisk er modellen allerede taget i øjesyn af borgmester Søren Smalbro. Borgmesteren kunne sagtens se mulighederne, men mente nu nok, at det ville blive dyrt at realisere projektet.
– Så jeg foreslog straks borgmesteren, at byens borgere og andre interesserede da bare kan opfordres til at købe folkeaktier i pariserhjulet. Jeg mærker da en kæmpe interesse, når jeg præsenterer det for folk, fortæller Leif Nørgaard, som har sine opfindelser i værkstedet for radioer og telegrafi, hvor tovholderne kan vise den teknologiske udvikling på området ved hjælp af mange gamle instrumenter.
Det er kort fortalt ikke bare et utrolig spændende og særdeles lærerigt sted at besøge, men kræver også mange ressourcer og ikke mindst frivillige at drive.
Derfor er de frivillige altid interesseret i flere brugere, som især også gerne må være folk, der repræsenterer faggrupper, som det store hus ikke har i forvejen.
Åbningstiderne er tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 11.00 til 15.00.
Læs mere her hos Håndværkernes Hus.
Foto: Niels Skipper.
👏 fantastisk ide 🎡 der må være en plads højt oppe tæt på Hjørring Bjerge. Da man flyttede Rubjerg Fyr burde man også have lavet 1 “fejl” så det kom til at hælde 1 eller 2 grader. Det ville være blevet en turistmagmet. Det skæve fyr i Lønstrup