Når man bor i Hirtshals og har Smyril Lines færge Norröna liggende næsten lige udenfor ens dør og i hvert fald indenfor rækkevidde i løbet af få minutter, så ligger det altså lige til højrebenet at bruge formatet og navnet på Torben Ellings klumme I FORBIFARTEN til nogle nedslag på Færøerne.
Ligesom øernes lidenhed nemlig lige præcis indbyder til, at man kan afsøge og udforske både kultur og natur på adskillige små afstikkere, komme omkring mangt og meget lige præcis i forbifarten, da det meste ikke behøver at tage mange timer. Derved kan man faktisk overkomme adskillige besøg i både bygder og ved seværdigheder lige fra Saksun og Gjógv til Kirkjubøur samt spisesteder og Nordens Hus i Tórshavn.
Nævnte steder har vi tidligere været og skal ikke trætte læserne med, men efter en afslappet mandag med spadseretur ud til den gamle bydel og Tinganes samt aftensmad på hyggelige HAPS midt i Tórshavn, gav tirsdag anledning til endnu en tur igennem den fascinerende Eysturoyartunnilin og et besøg i Fuglafjørður. Formodentlig stammer navnet fra, at der før i tiden var mange stormfugle og andre fjerede væsener, der rugede i udmarken og på fjeldsiderne.
Bygden har i årtier været hjemhavn for flere fiskefabrikker, frysehal, fiskemelsfabrik, vodbinderi og oliedepot. Ligesom den har et fantastisk rigt kulturliv, hvorved den såmænd i positiv forstand ikke adskiller sig fra alle andre større bygder. Midt i byen ligger eksempelvis et hyggeligt lille bibliotek og kulturinstitutionen i Ribarhús. Stedet fungerer både som galleri, café samt spillested og emmer virkelig af traditionel færøsk kultur.
For nogen fra det flade Danmark vil Fuglafjørður måske forekomme lidt klaustrofobisk, som den ligger klemt inde mellem de høje fjelde, hvorved den nu ikke adskiller sig fra en hel del andre steder, men som naturhavn måtte bygden helt oplagt blive et af flere steder med stor betydning for den vitale fiskeindustri på Færøerne.
Tilbage i Tórshavn var vi blevet godt sultne og gentog succesen fra efterårsferien sidste år, da vi blandt andet spiste frokost på bitin, hvor indehaverne har specialiseret sig i nordisk smørrebrød med et umiskendeligt tvist af Færøerne. Efter samme koncept som i Munkastovan på Norröna.
Den oplevelse og rigtig meget andet skal man simpelthen unde sig, hvis man sådan i forbifarten skulle anløbe Færøerne.