Det er blevet kaldt måske Danmarks mest underholdende – altså Halloween i Uggerby – og det var alt andet end kedelig denne hyggelige og uhyggelige søndag i Uggerby.
NordsøPosten var med en del af den tre timer lange vej begyndende på Åbrinken med samling og besøg hos flere husstande under parolen: Slik eller ballade!
Det ér amerikanerne, der har piftet denne meget omtalte og meget lidt forståede tradition op ved for eksempel ved at udskifte vores mere simple roelygte med deres mere spektakulære græskarlygte – og så det dér med slik eller ballade! Vi vil jo ikke ballade her til lands.
Det var søndag Tversted-Uggerbys sognepræst, Johan Hermann Rump, der sammen med flere medarbejdere og frivillige sørgede for en spændende dag. Således beskriver en deltager løjerne:
– Tak for en (u)hyggelig halloween i vores dejlige hyggelige Uggerby Kirke, (Tversted-Uggerbys sognepræst) og tak for skønsang i vores gårdhave. Vi vil simpelthen ikke gå glip af de hyggestunder i kirken, for det er en stor fornøjelse hver gang med afslutning i Uggerby gl. Skole, hvor menuen stod på en lækker Chili Con Carne fra Anettes Festservice.
Vi har plukket lidt i – og pustet lidt til – sognepræstens tidligere ord om Halloween, og ved brug af ikke-kunstig intelligens er der kommet dette ud i den anden ende:
Denne på mange måder genopdagede tradition, hvor vi bliver klogere på Liv og Død, hedder egentlig Halloween (All Hallows’ Eve), som på dansk altid har været ”Alle Helgens Aften”.
Mange har følt, at der var uhyggeligt åbent ned til ”Dødsriget” ved denne vintermørke lørdags overgang til Alle Helgens Dag, hvor landets kirker officielt mindes det forgangne års døde med en værdig gudstjeneste på den første søndag i november.
Alle mennesker har sandsynligvis brug for at samles i fællesskab for at takle Døden, og det er lige, hvad Halloween hjælper os med på galgenhumoristisk vis:
”Manden med leen” har gennem hele året tyranniseret os ved at tage vores kære fra os, og mon ikke de fleste af os også berøres af de mange døde ude i den store verden.
Derfor tager mange Alle Helgens Aften sig mod til at klæde sig ud i dødningeagtige kostumer som skeletter, mumier, zombier, vampyrer, Frankensteingengangere eller spøgelser (lygtemænd) – eller måske lidt mindre makabert for de yngste som en sort kat eller flagermus.
Halloween-optog landet over har det måske med blot at kræve godter ind, så i Uggerby har man noget at byde på: en ordentlig ”slik eller ballade” sang.
Masser af venlige ansigter tog godt imod, og de ivrige børn fik samlet godt med slik ind til aftenens slutfest. I nogle haver blev optoget ligefrem budt velkommen af udskårne græskarhoveder og andet Halloween-pynt.
Flere af de besøgte husstande sluttede sig til flokken, og pludselig hidkaldte kirkeklokkerne alle store som små. Så gik turen det sidste stykke hen over Uggerby Kirkegård ind i den mørklagte kirke, hvor Døden ventede på præsten, som heldigvis undslap manden med léen.
Dén aften – og denne søndag i Uggerby – gør vi nemlig nar af Døden. Der findes simpelthen ikke noget mere provokerende og afvæbnede end, når nogen efteraber og klæder sig ud som en, der prøver at skræmme en.
Som optakt til det mørke vinterhalvår minder vi os således selv om, at dødsangst ikke skal lamme os fuldstændigt. Naturligvis rammes og lammes vi, når vores kære lider og dør. Naturligvis føles døden mange gange uretfærdig og dum. Naturligvis skal vi ikke bare vente på, at den banker på.
En af kirkens vigtige opgaver er at formidle budskaber til børn og unge, og det var søndagen i Uggerby et flot eksempel på.
Johan Hermann Rump tager også god hånd om de yngste, hvoraf flere i Uggerby jo nok synes, det var lidt uhyggeligt med blod, afskårne fingre, uhyggelige figurer og lyde. Vigtigst og tydeligst af alt var dog budskabet, som sognepræsten her citeres ordret for:
Halloween er simpelthen en livsfest – vi priser os lykkelige over: at vi også i år slap uden om Dødens ”favntag” (som Inger Vigg sagde det). Og har Dødsenglen allerede været forbi ens dør, så minder Alle Helgen os om, at Døden ikke har det sidste ord at skulle have sagt om mennesket – for Jesus (Gud i menneskeskikkelse) har med sin korsfæstelse og opstandelse lovet os, at vi vender hjem til Ham.
Tversted-Uggerby Pastorat har i forbindelse med Allehelgen disse tilbud:
Onsdag den 30. oktober klokken 10.30-12 på plejehjemmet Mariebo:
Allehelgen-Mindemesse
Søndag den 3. november klokken 13 i Tversted Kirke:
Allehelgen-Musikgudstjeneste: Årets Mindemesse og lystænding for afdøde.
Søndag den 3. november klokken 15 i Uggerby Kirke:
Allehelgen-Musikgudstjeneste: Årets Mindemesse og lystænding for afdøde.
Se flere tilbud hos Tversted-Uggerby Pastorat.
Allehelgen falder altid den første søndag i november, skriver folkekirken.dk. Det er den dag, hvor vi mindes vores døde og er sammen om sorgen. Hos folkekirken.dk kan du blive klogere på den lille helligdag, der udviklede sig til en stor højtid.