Kommunikationsbureauet Tankegang, der holder til på Sindal Station, får fredag formiddag besøg af fem indonesiske affaldshelte, som kalder sig Pandawara Group.
De fem unge mænd er stjerner på sociale medier. De har 12 mio. følgere på TikTok og 3 mio. på Instagram. Deres aktivitet er at samle affald ind i kanaler, floder og på strande. Det filmer de og deler på sociale medier.
Invitation fra Miljøstyrelsen
I denne uge er Pandawara Group på studiebesøg i Danmark, inviteret af Miljøstyrelsen. Her har de fokus på formidling og undervisning. Det samme har Tankegang, som laver kampagner, undervisningsmaterialer, digitale værktøjer og borgerinddragelse om alt, hvad der har med klima og miljø at gøre. Derfor har Miljøstyrelsen spurgt, om Tankegang vil være vært for et besøg af de unge indonesere.
– Vi tager imod dem på stationen, og så kører vi sammen ud til Sindal Biogas, som jo laver affald om til grøn energi. Tankegang har lavet et stort undervisningsmateriale til Sindal Biogas og en masse formidling om biogas, så der får vores gæster syn for sagn, fortæller partner og kommunikationsrådgiver Lasse Jørgensen, som står for besøget.
Inspiration for Tankegang
Tankegang har eksisteret siden 1986, og har løbende udviklet nye kommunikationsformer sammen med kommuner og forsyningsselskaber. Besøget er spændende inspiration for firmaet.
– Det er imponerende, at fem unge mennesker med en mission og en mobiltelefon kan få stor en gennemslagskraft via sociale medier. Det kan vi helt sikkert lære noget af, mener Lasse Jørgensen.
– Pandawara Group opstod spontant for nogle år siden, da de fem unge mænd undrede sig over, at der oversvømmet i deres by. De sporede kilden og fandt frem til, at en stor lokal kanal var proppet til med affald. Det gav de sig til at samle op og lagde film om det op på sociale medier. Reaktionen var overvældende, og så fortsatte de med at fjerne affald og formidle det. Sidste år samlede de over 10.000 mennesker til et fælles event om at fjerne affald fra en populær badestrand.
En hel delegation
– Indonesien har ingen organiseret affaldsindsamling og forbrænding som i Danmark, så det er et stort samfundsproblem, Pandawara Group arbejder med. De fem stiftere har egne kamerafolk med til Danmark, så det bliver en delegation på 15 mennesker, der tropper op på Sindal Station fredag formiddag.