Det skulle have været slut med at anvende pesticider nær de danske drikkevandsboringer, skriver Danmarks Naturfredningsforening.
I 2019 indgik daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) en bred politisk aftale om at beskytte sårbare drikkevandsboringer mod pesticider – de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
Aftalen gik ud på, at kommunerne inden udgangen af 2022 skulle sikre, at der blev indgået frivillige aftaler med vandværker og lodsejere om at stoppe brugen af pesticider på arealerne.
Det viser sig nu, at den politiske aftale har slået fejl.
Samlet set er kommunerne inden nytår kun kommet i mål med at beskytte 6,6 procent af de BNBO’er, der er vurderet til at have et beskyttelsesbehov.
Det viser en opgørelse over BNBO-status ved årsskiftet, som Danmarks Naturfredningsforening har lavet på baggrund af data fra Danmarks Arealinformation.
Ifølge præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, viser det med al tydelighed, at idéen om frivillige aftaler “har spillet fallit”, og at der bør indføres et forbud.
– Det er jo ikke hvad som helst, vi taler om. Det er danskernes rene drikkevand. Det kan vi ikke gamble med og lade være op til frivillighed, siger Maria Reumert Gjerding og tilføjer:
– Vi ved, at mange kommuner, vandværker, jordejere og landmænd har fundet processen meget besværlig. Den her øvelse har ikke været nem for nogen, og det understreger jo blot, at strategien med at lægge det ud til kommunerne at sikre frivillige aftaler har været forkert. Hvis vi vil beskytte vores drikkevand nu, så skal vi en anden vej.
Svære forhold for kommunerne
I Kommunernes Landsforening ærgrer man sig over, at så få BNBO’er er blevet beskyttet.
– Beskyttelsen af vores drikkevand har topprioritet for os, og i kommunerne har vi i den grad lagt os i selen med vores del af opgaven. Men det er altså vandværkerne og lodsejerne, der har skullet indgå de frivillige aftaler, og det er virkelig ærgerligt at se, at det kun er lykkedes få steder, siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Læs også: Red det rene drikkevand – skriv under her
Hun understreger, at KL længe har udtrykt bekymring for, at man ikke ville nå i mål, fordi viljen ifølge hende ikke var der fra alle parter.
– Det må vi konstatere har været berettiget. Nu er det afgørende, at Folketinget hurtigst muligt finder ud af, hvordan vi kommer videre. I kommunerne er vi selvfølgelig klar til at bidrage konstruktivt, men det er også vigtigt, at lodsejerne og vandværkerne bliver forpligtet på den fælles opgave, siger Birgit S. Hansen.
Ifølge den politiske aftale fra 2019 skulle der indføres et nationalt sprøjteforbud, hvis ikke kommunerne kom i mål med indsatsen ved udgangen af 2022. Men i regeringsgrundlaget er sprøjteforbuddet droppet, kunne DR fortælle tidligere på måneden. I stedet har miljøminister Magnus Heunicke indkaldt til forhandlinger om en akutplan.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.
Det er så ikke Gjerdings personlig vand men Vores.
I den gode ende er, at de fleste vandslugdende industrier er væk og resten bruger mindre af det rene.
I den gode ende er også, at flere småområder bliver omlagt til natur og det regner en smule mere.
Det er snart ike til at holde ud. I næste uge dør Vi sikkert allesammen af PFSA.
Det rigtige er, vi søge at erstte eller udfase det og andet skidt. Det er realisme.
Det bliver heller aldrig nævnt, man jo bruger alt det skidt, fordi det har og har haft stor nyttevgærdi fx i et meget større og stabilt hektarudbytte tilføde for såvel mennesker og dyr.
Og så er det KLNG KLANG fra Arla. Trods overvældende manipulation, så vil de fleste af os ikke betale ekstra for en række økoprodukter. Vi lader os nøje med, at det konventionelle gradvist gøres lidt renere. Her så Jeg gerne lovens arm både bliver kraftigere og kortere.
Disse tiltage er simpelthen mod danskens natur og har nedlagt lagt selv Irma i graven. Vi ønsker billigst mulige fødevarer af nogenlunde kvalitet og har af samme årsag hang til det, der koster mindst.
Så på det kulinariske er vi laverestående men har det gennemsnitligt rigtigt godt. Og Vi kan sagtens skaffe rent nok vand til de få områder, hvor noget er gået helt galt.
Her er Danmark jo fx også kendt for, Vi kommer drikkevand i WC kummerne. Når det blæser. kunne Vi også sagtens lave så meget vand, Vi ønsker, af overskudsstrøm. Det gør Vi heller ikke.
Vi får se. I en række ting har Vi set, at Magnus Heunicke mener, at hjørnespark er det samme som mål.