Det er helt fantastisk og superspændende, når der kan observeres hvaler, tun og delfiner i de danske farvande.
I Øresund kommer der årligt blåfinnet tun på jagt efter føde, og det er næsten blevet normalt med delfiner i de danske farvande. Her i efteråret 2024 har man ligefrem kunne se en pukkelhval boltre sig i vandet mellem Danmark og Sverige.
I takt med at der oftere og oftere kommer besøg af de særlige vandlevende pattedyr og rovfisk, begynder flere at kæde forekomsterne af de marine dyr sammen med trawlforbud eller muligheden for at indføre dette – men det er forkert at koble de to faktorer sammen. For trawlforbud har absolut intet med hvalbesøg, delfinleg og tunspring at gøre. Det viser både forskning og fiskernes egne observationer.
Dyrene kommer alligevel
I områder, hvor der fiskes med trawl, har man jævnligt besøg af marine dyr, der kan betragtes som ”eksotiske”. For eksempel har man i Thyborøn arrangeret delfinsafarier de seneste år, da en delfinfamilie har slået sig ned i det vestjyske farvand, hvilket i øvrigt er et område, hvor der fiskes med trawl.
Det er også en af vestkystens delfiner, der har slået sig ned i Lillebælt, hvor den hen over sommeren og efteråret i år har leget lystigt til stor glæde for lokalbefolkningen, fiskere og turister.
Fra Vejle Fjord, der tidligere er blevet udråbt til dødt farvand af de grønne organisationer, da der skulle ikke være liv tilbage, kunne man i april berette, at der var observeret en hval.
Tunen i Øresund er heller ikke noget nyt koncept. De blev også observeret for 100 år siden, og i midten af det 20. århundrede drev man sportsfiskeri efter de store rovfisk i Øresund. Senere forsvandt fiskene fra området, men det skyldes altså ikke bundtrawl, da det redskab allerede var forbudt på forsvindingstidspunktet. Nu er tunen tilbage, og ikke kun i Øresund. De findes også rundt om Skagen, hvor de trækker ned til Øresund.
Der er også blevet set spækhuggere, uidentificerede hvaler og delfiner på de fiskepladser i de danske farvande, hvor fiskerne har fisket med trawl i årevis.
Så ud fra almindelige observationer er det ikke muligt at kæde trawlforbud sammen med det faktum, at der kommer besøg udefra til de danske farvande.
Forsker siger det
Rent forskningsmæssigt kobler man heller ikke trawlforbuddet sammen med de tiltagende besøg af hvaler, delfiner og tun. I 2023 udgav DTU Aqua en rapport, som konkluderede, at de gunstige miljøforhold i Øresund netop ikke skyldes det næsten 100 år gamle trawlforbud.
I forbindelse med udgivelsen af rapporten udtalte Karen Timmermann, der er forskeren bag rapporten, til Fiskeri Tidende, at de gunstige miljøforhold i Øresund, hvor der med tiden er kommet flere torsk til, ikke kan kædes sammen med trawlforbuddet.
– Nej, vi har ikke lavet en analyse af årsagerne. Vi har fremlagt de data for biomasser, der er for Øresund, og så kommer vi med nogle mulige forklaringer på, hvad udviklingen kan skyldes. Fraværet af bundslæbende redskaber kan være en del af forklaringen, men vi kan samtidig se, at i Køge Bugt, hvor der heller ikke fiskes med trawl, at her er forholdene for torsk meget dårlige i modsætning til i Øresund, sagde Karen Timmermann til Fiskeri Tidende.
Handler ikke om hvordan, men om hvor mange
Forskning fra DTU Aqua viser, at faktisk handler det ikke om, hvordan man fanger fisken. Det er underordnet, om der fiskes med garn, not, snurrevod eller trawl. Det, der har betydning, er hvor mange fisk, man fjerner fra havet – for det har afgørende betydning for, om fiskebestandene vokser eller ej.
– Et totalt forbud mod bundtrawling forventes dermed ikke at øge biodiversiteten af fisk, havpattedyr og fugle, medmindre det suppleres med restriktioner på brugen af andre redskaber, lyder det helt konkret i et notat fra DTU Aqua sendt til Folketinget.
Derudover har DTU Aqua også skrevet således om sammenhængen mellem trawlforbud og vækst i fiskebestande:
– Der er dog kun få undersøgelser, der viser områder med trawlforbud med vækst i kommercielle fiskebestande.
Udtalelsen kom til Altinget Fødevarer i 2022 i forbindelse med en artikel om, at klimaforandringer og havmiljø er de største trusler mod fiskeriet.
Dermed giver det ikke mening at forbyde bundtrawl, hvis man fortsat gerne vil have besøg af hvaler, delfiner og tun. De skal nok finde vej til de danske farvande ligegyldigt hvad.
Kilde: Fiskeri Tidende.
I do agree with all the ideas you have introduced on your post They are very convincing and will definitely work Still the posts are very short for newbies May just you please prolong them a little from subsequent time Thank you for the post