Onsdag aften havde Venstres nordjyske kandidat til Europa-Parlamentet Jakob Vium Dyrman indbudt til et debatarrangement på Hotel Hirtshals i samarbejde med Venstre i Hjørring Kommune.
Aftenens tema var fremtidens energiproduktion og fødevareproduktion.
Til arrangementet var også inviteret EP-kandidaterne Melina Andersen fra SF samt Flemming Agerskov fra de Konservative. Herudover deltog byrådsmedlem og næstformand for LandboNord Lars-Peter Boel som repræsentant for landbruget mens Thomas Esmann fra Esmann Energy deltog på vegne af energisektoren.
Desværre måtte Melina Andersen fra SF melde afbud, hvilket i nogen grad punkterede den politiske debat. Til gengæld blev de knap 40 tilhørere til mødet fodret med nogle stærke og interessante faglige input.
Lars-Peter Boel indledte debatten med at udtrykke sin bekymring for en svækkelse af dansk landbrugs konkurrenceevne, når den kommende CO2-afgift indføres isoleret set på dansk producerede landbrugsprodukter. Lars Peter fremhævede de mange tiltag, som allerede er sket i landbrugets rækker med bl.a. præcisionslandbrug, digitale markkort, gylleudslusning m.m. Gode historier, der ikke har fundet vej til medierne og den politiske debat, hvor i stedet følelser og et højtråbende mindretals misinformationer fylder billedet.
EU-kandidaterne Jakob Dyrman og Flemming Agerskov bakkede op om de udtrykte bekymringer – ikke mindst henset til, at verdens befolkning i år 2050 forventes at passere 10 milliarder. Det vil kræve en endnu større produktion af fødevarer end i dag. Flemming Agerskov efterlyste i den forbindelse mere ensartede konkurrencemuligheder i EU, hvor visse lande fortsat slipper af sted med protektionistiske tiltag.
Thomas Esmann, der arbejder med projektudvikling indenfor sol- og vindenergi, fortalte om de væsentligste udfordringer/hindringer for udrulning af endnu mere grøn energi:
- ”not in my backyard”
- nettilslutning er en stor flaskehals
- tung tilladelsesproces.
De allerfærreste ønsker naboskab til en vindmøllepark eller marker tilplastret med solceller, hvilket bremser den grønne energis fremmarch. Thomas Esmann ser derfor gerne, at en større del af det økonomiske udbytte ved grøn energi tilgår naboerne lokalt.
Jakob Dyrman supplerede bl.a. med information om problemstillingen i Tyskland, hvor udrulning af grøn energi obstrueres af visse delstater til beskyttelse af de mange arbejdspladser i kulmineindustrien. Dyrmann så en markant øget elektrificering i verden som et vigtigt instrument til at nå de ambitiøse klimamål, men erkendte at distributionen var en stor udfordring.
De to EU-kandidater var langt hen ad vejen enige om både landbrugs- og energipolitikken i EU, så de store politiske diskussioner blev tilhørerne ikke vidne til. Til gengæld blev begge kandidater udfordret fra salen af nogle kvalificerede og kritiske spørgsmål og kommentarer.
Folketingskandidat for Venstre i Hjørring-kredsen Anne Honoré Østergaard var aftenens moderator og styrede begivenhederne med hård hånd. Per Kro beværtede alle mødedeltagerne med lune æbleskiver og julegløgg toppet med ekstra god rødvin.