I en reaktion på kritik fra biolog Alexander Holm, som anklagede ham i Altinget debat tirsdag den 5. november, for at ignorere biologernes råd og derved tillade overfiskeri i Østersøen, understreger fiskeriminister Jacob Jensen (V), at videnskabelig rådgivning faktisk udgør grundlaget for forhandlingerne om fiskekvoter. Han afviser samtidig påstandene om, at han ikke tager den biologiske rådgivning alvorligt.
Jacob Jensen (V) forklarer, at bæredygtighed og videnskab går hånd i hånd i hans tilgang til fiskeripolitik.
Fiskeriministeren påpeger, at selvom nogle fiskearter i Østersøen – såsom torsk og laks – har det svært, er der andre, som rødspætte og brisling, som ifølge forskerne kan fiskes bæredygtigt. For at muliggøre fangst af disse sunde bestande har ministeren prioriteret en ›bifangstkvote‹ for torsk. Dette gør det muligt for fiskerne at fange rødspætte uden at sætte torsken yderligere under pres. Ifølge Jacob Jensen (V) er disse kvoter kun beregnet til at sikre, at fiskeriet kan fortsætte bæredygtigt og uden at udtømme svage bestande.
Fiskeriministeren understreger, at han og hans kolleger i EU ofte må anvende bifangstkvoter som et nødvendigt redskab for at opretholde fiskeriet af sunde arter, samtidig med at der bliver taget hensyn til havmiljøet og bestandene, der er under pres. Han bemærker, at Danmarks fiskerierhverv er afgørende for mange kystsamfund, og at målet er at finde en bæredygtig balance, hvor både havmiljø og fiskeri kan trives.
Du kan læse hele artiklen her på Altinget.dk
Kilde: FiskerForum.