”Vi skal have mange flere ud og bruge naturen og de faciliteter, der findes, når de træner. ”
Sådan siger Jacob Søndergaard, der er foredragsholder og strategisk sundhedsrådgiver, og som mange vil kende fra forskellige programmer om træning og motivation på DR.
Han er derfor begejstret for de rammer, Xtrem Hirtshals udfolder sig i: Undervejs skal deltagerne forcere 12 forhindringer – hvoraf langt de fleste af naturlige forhindringer, der knytter sig til byen, havnen og naturen.
Ruten på 8,8 kilometer kommer nemlig forbi den rå industrihavn, bunkere fra anden verdenskrig, det tunge sand, klitterne, der tårner sig op, de 66 trin op ad ”Trappen” og den ubarmhjertige vind fra vest.
”Normalt bliver de forhindringer, løberne møder undervejs, bygger op til det enkelte løb og fjernet igen bagefter. Her har Hirtshals valgt at arbejde med de elementer, de allerede har i byen og i naturen, og de udnytter det allerede eksisterende. Det synes jeg simpelthen er så fedt, for de er der jo så under løbet, men de er der også bagefter,” siger han.
Vi har det alle i os til at komme i gang
Jacob Søndergaard lægger ikke skjul på, at stod det til ham, var der mange flere, der kom ud og benyttede sig af de træningsfaciliteter, som naturen og bybilledet stiller til rådighed.
Man skal bare have øjnene op for at bruge naturen og ens lokalområde på en helt anden måde, men når man først er i gang, så er der jo utroligt mange muligheder for at træne både løb og styrketræne, siger han.
”Jeg synes jo det er vigtigt at få sat endnu mere fokus på, at ens eget lokale træningsmiljø lige udenfor døren, kan være det den fedeste træningsfacilitet i sig selv. Der er slet ikke brug for en masse udstyr for at komme i gang, og alle kan i virkeligheden bruge det, de hver især kommer med på en rute som den her,” siger han.
Træn lidt på forhånd
Medaljechancerne i Hirtshals er dog ikke for helt nybegyndere, medgiver han.
”Men en nogenlunde form bør altså være nok,” siger han.
Dog lyder opfordringen, at alle deltagere på forhånd træner. Jacob Søndergaard opfordrer derfor alle deltagere til at træne på forhånd. Det kan ske ved at skifte mellem at løbe en tur og vandre med rygsæk med en vægt man kan håndtere i 45-60 minutter.
”Det er en skånsom måde, og så udvikler man styrken,” siger han.
Starten går 17. april klokken 11 ved Nordsøen Ocenarium, hvor Jacob Søndergaard holder en peptalk og varmer løberne op.
Løbet er kommet ud over stepperne i et tæt samarbejde mellem Hirtshals Turisme og Destination Nordvestkysten, og herudover er en række aktører fra det lokale erhverv med.
Ved siden af selve løbet vil der på dagen være mange andre aktiviteter. En stor redningsøvelse med SAR helikopter vil under arrangementet svæve over havet ved Husmoderstranden. Det er et arrangement, der er kommet i stand i samarbejde med mandskabet fra Hirtshals Redningsstation, der også agerer statister.
Der vil ligeledes være mulighed for at prøve kræfter med – eller heppe på andre, der rappeller. Det sker ned ad byens vartegn, Hirtshals Fyr.
En ud af 100 oplevelser i påsken
Løbet er en del af den kampagne ”1 ud af 100 oplevelser,” som Destination Nordvestkysten og en række lokale turistforeninger i hele destinationen står bag i påsken. Ud af de mange oplevelser er der 8 såkaldte fyrtårnsevents, som i særlig grad skal trække folk til. Læs mere på https://www.visitnordvestkysten.dk/100oplevelser