– For mig haster det lige så meget med at få solcellerne ind i byerne, som det haster med den grønne omstilling. Derfor er det ikke nok med en strategi – hvis man ikke skynder sig at få den til at leve i praksis. Det skal regeringen forstå, siger Jakob Dyrman.
-Danmarks areal skal ikke plastres til med solcelle-anlæg, hvis vi kan undgå det. Jeg vil meget hellere have mere natur, mere skov og bevare et miljøbevist og klimaeffektivt landbrugserhverv end jeg vil have store solcelleparker, tilføjer Venstres EU-kandidat.
SVM-regeringens nye solcellestrategi har altså en stor tilhænger i Jakob Dyrman, der både er Venstres nordjyske kandidat til Europa-Parlamentet og samtidig formand for klimaudvalget i nordjyske Vesthimmerland Kommune.
Men solcellestrategien er ifølge ham ikke nok – for meget ofte står lovgivningen i vejen for at nye strategier kommer ud at leve i praksis. Og mens der foregår en hidsig debat om den fremtidige anvendelse af Danmarks areal, haster det rigtig, rigtig meget, at regeringen sørger for, at solcelle-strategien for alvor realiseres, mener altså Jakob Dyrman.
– Jeg bor selv i Aars i Nordjylland, og vi har en fantastisk natur, hede, fjord, søer og åer i et meget forskelligartet landskab – lige som rigtig mange andre dele af Danmark. Og så har vi et dygtigt landbrugserhverv og et dygtigt skovbrugserhverv. Og jeg er meget stolt af det hele. Der er ikke noget af det, jeg gerne vil undvære. Derfor haster det altså meget, at regeringen får den nye solcellestrategi til at leve i praksis.
-Lige nu er man langt om længe ved at rydde barriererne af vejen for at vi kan få den grønne omstilling til at ske i nye store anlæg af solceller og vindmøller på land. Regeringen vil gerne firdoble produktionen af CO2-fri energi på land inden 2030. Det er jeg meget med på – men så skal man altså ikke stoppe op og puste ud, når man har ryddet barrierene af vejen for at etablere store solcelle-parker i det åbne land.
-Jeg vil også – lige som regeringen siger i den nye solcellestrategi – have solcellerne ind i byerne for alvor. Jeg vil have solceller på alle de bytage, hvor det kan lade sig gøre. Men jeg vil have det hurtigt. Derfor skal regeringen skrue op for tempoet.
-Erfareningen siger os, at lovgivningen står i vejen for rigtig mange grønne tiltag. Og det gælder jo også her. Derfor skal man virkelig oppe sig – og presse det ørvige Folketing for at kunne køre lynprocesser, slutter Jakob Dyrman.