Af Jan Glenstrup
Rakkebyvej 274
9800 Hjørring
Der ligger en stor og tung ansøgning på Rådhuset i Hjørring. Et biogasanlæg vil gerne tredoble produktionen – op til 600 tons om året – og lægge en pyrolyse oveni.
Det er uprøvet land og en voldsom udvidelse til en meget stor fabrik, midt i et landdistrikt og henover store arealer, samt en stærk forøgelse af tung lastbilkørsel på de smalle veje – op til 214 transporter i døgnet.
Produktionen hører til kategorien risikovirksomhed, og der har været udslip til Liver Å og uheld, ligesom naboerne oplever lugt- og lysgener, og nødigt slipper cyklende børn løs på vejene.
Men biogas er jo en god ting, og det er pyrolysen måske også, selvom den sjældent nævnes som første prioritet, når CO2 skal hentes fra atmosfæren. CO2 skal ned i dybe sandstenslag og gamle borehuller, og pyrolyseteknikken er endnu ikke gennemtænkt og gennemprøvet nok til stordrift.
Nuvel!
Problemerne forstærkes af, at ansøgningens gang gennem systemet tager måneder og måske halve år, inden byråd og miljømyndigheder kan sige ja eller nej.
Det hensætter de berørte parter – fabrikken og beboerne i området – i et magttomrum, hvor man så ikke venter på en afgørelse, men kæmper om magten og retten til lokalområdet. Om magten, ja, fordi ansøgningen kan omkalfatre et stort lokalområde, med fem landsbyer og enkelthuse, og fordi ansøgeren har så stærke pengestrømme bag sig, som ”gerne vil skumme fløden”, som direktøren for biogasanlægget udtrykte det i et tv-interview. Og sådanne midler har landsbyerne og lokalbefolkningen jo ikke til rådighed.
Det er værd at gentage, at ansøgningen ikke er behandlet og at udfaldet er usikkert. Det hele er så nyt og komplekst. Men det holder så ikke parterne tilbage!
Det anses mere som et magttomrum, hvori der kan erobres land og gunstige positioner. Eksempelvis loves de 38 nærmest liggende huse et venligsindet opkøb til valuarpris. Et forebyggende opkøb, fordi ejendomme i risikozonen – i halvanden kilometers afstand af fabrikken – nok bliver svære at sælge. En ”imødekommende gestus” forlød det fra direktøren – gældende i 24 måneder. Andre kaldte det ”frivillig tvang”, fordi de husejere, som ikke tager imod inden 24 måneder, sidenhen næppe vil kunne sælge huset til nogen som helst. De bliver stavnsbundne.
Begrebet ”pengemagt” dukkede op i tv-dækningen. Magt til ”at lægge et område øde”, som det blev sagt, fordi fabrikken vedgår de belastninger, som lægges på miljø og beboere.
Men hvordan kan man overhovedet være så langt fremme i skoene, at man kan tilbyde opkøb og sørge for asfalterede veje?
Det går sommetider hedt til på sociale medier og i pressen, og fordi udfaldet er usikkert, florerer konspirationsteorierne, og ingen tør overlade magttomrummet til den anden.
Udbygningsplanerne på fabrikken er så konkrete og velfunderede økonomisk, og så mange synlige tiltag er i gang, at man næsten tror, at et ”ja” er i hus, og at der måske kører et stumt spi
l i forholdet til ansøgningens gang, – hvad der naturligvis ikke gør. Men mange beboere herude nærer en frygt for deres område, og vil kæmpe for det, de holder af, men fornemmer, at en overmagt hele tiden er på fremmarch, som vil noget andet med deres sted.
Det bliver let højspændt, og det er svært at forestille sig denne magtkamp i tomrummet i måneder fremover, indtil en afgørelse. Det kan blive ødelæggende på sigt fremover.
Mere åbenhed og dialog er nok eneste vej til afspænding. Selvom sagen tager den tid, som den nu tager, så kunne information, dialog og holdninger fra beslutningstagernes side gavne. Rådhuset har i måneder været tavst, og dermed bidraget til gætterier og mistanker. Man må kunne melde mere ud omkring sagens indhold og gang og perspektiver, og måske også ytre en politisk holdning til både landdistrikt og industri på landet.
I øjeblikket lader byrådet et lokalområde i stikken, og overlader dem til ufrugtbar vildrede og håndgemæng.
Kom på banen! Gå i dialog! Det er ikke farligt, og det er sådan set det, de er valgt til.
Link til relateret artikel
Agri Energy vil tredoble produktionen og tilbyder at købe 38 huse syd for Hjørring
Udtrykket “magttomrum”, som bruges i debatindlægget, er særdeles velvalgt og betegnende for levevilkårene i landdistrikterne og de små landsbyer.
Strukturreformen fra 2007 er udtryk for den største centralisering af magten i nyere tid.
Det mærker befolkningen, der er bosat udenfor de større byer -her Hjørring.
Det kommunale styre og de folkevalgte politikere magter i den nuværende struktur hverken at tilgodese det lokale demokrati eller hensynet til en balanceret udvikling af landdistrikterne og landsbyerne.
Det fører til politisk afmagt til stor skade for folkestyret.
Hovedansvaret for denne negative udvikling har Socialdemokratiet, der har skabt et ugennemsigt bureaukrati, hvor folkestyret reelt er sat ud af kraft.
Husk det ved byrådsvalget i Hjørring Kommune d. 18. november 2025:
“Stop den socialdemokratiske magtmaskine”
https://www.facebook.com/groups/384453651328211