Af Jan Glenstrup
Rakkebyvej 274
Hjørring
De tv-transmitterede byrådsmøder er en af de få muligheder offentligheden har for at kigge ind til politikerne og det politiske arbejde: De 31 medlemmer i rundkreds og kamera på og fri taleret. Og det er her tingene vedtages.
Men byrådssalen må ligge meget langt væk fra det politiske maskinrum, for tavsheden og en mekanisk gennemgang af dagsordenen på de tv-transmitterede byrådsmøder kan kun være en svag afglans af, hvad der må ske andre steder i det store hus.
Som tv-seer savnede man næsten pausefiskene eller skiltet med TEKNISK UHELD, og det kunne så være ligegyldigt, hvis ikke det var den demokratiske samtale og demokratiet i arbejde, det handlede om. Der var få tegn på liv og kriterierne for samtale og dialog blev aldrig opfyldt.
Tavsheden var det vigtigste våben i sagsbehandlingen, og man blev klar over, at lokaldemokratiets maskinrum måtte ligge flere etager væk, og måske endda i et mindre lokale. Byrådsmødet var koreograferet, så der næppe kom en sprække i tilrettelæggelsen, og viste måske det såkaldte udvalgsstyre fra sin værste side: Mistanken om at meget foregår uden for offentlighedens søgelys, i afstemte udvalg og klappet af med forvaltningen.
Det kan simpelthen ikke passe, at borgerne skal spise af med så lidt og så lukket et politisk liv. Effektivt måske – for politikere og forvaltning – men byrådssalen bør dog være det sted, hvor vælgerne kan høre meninger brydes og beslutninger blive til. 31 folkevalgte omkring bordet, som stort set bevidnede en mekanisk ekspedition af stort og småt, og sandsynligvis må have kedet sig bravt. Det er ikke nok!
I folketingssalen kender de deres ansvar i forhold til at spænde problemstillingerne ud og i skikkelig uenighed afsøge mulige løsninger. Debatterne her kan man blive klogere af. I Hjørring er der ikke ret meget tegn på liv – højst lidt personligt ping-pong og afvisninger, inden der bliver lukket af og hastet til en mekanisk afstemning. Og borgerne er reelt holdt uden for enhver indsigt og deltagelse. Man bliver dummere på lokalpolitik af at se byrådsmøderne: Kan hverken forberede sig eller eftertænke.
Det er i alle måder for lidt og forkert, og rejser spørgsmålet fra os ved skærmene i de små hjem: Hvor træffes beslutningerne så, og hvem træffer dem, og gud ved hvad der egentligt sker bag denne facadeforestilling i byrådssalen. Den mistanke bør byrådet ryste af sig ved mere åbenhed, ved langt tidligere i den politiske uenighed at gå åbent ud i offentligheden, ud af de lukkede grupper og lokaler med sagerne. Både dagblade og netmedier vil helt sikkert tage imod.
Der er kommunevalg i år, og i valgkampen vil uenighed og store armbevægelser og klare markeringer komme frem. 31 forskellige mennesker vil markere hvad de står for og hvad de vil og hvad der ligger dem på hjerte, Men efter blokdannelser og konstituering vil det måske igen vise sig, at 31 mennesker er alt for mange og slet ikke nødvendige, hvis der igen blot skal tales med tavshed eller få stemmer på byrådsmøderne, og så i øvrigt klare kommunens ve og vel uden for kameraernes søgelys.
Jeg håber at ovenstående kan ægge til demokratisk bekymring. Sådan noget er der nemlig altid brug for. Se bare ud over verden. Og vi kan vel gøre det bedre?
Byrådsmødet i aftes bekræftede utvetydigt og skræmmende, at det nære demokrati i ordets værdimæssige betydning er forsvundet generelt i dansk politik og specifikt her i Hjørring Kommune.
Anført af magtpartierne Venstre og især Socialdemokratiet er det lokale folkestyre endt i indviklet administration og ugennemsigtigt bureaukrati.
,Værdierne og visionerne, der drev velfærdsstaten frem, er forsvundet. Velfærd er blevet ideologi for alle partier, borgerne klientgøres og tingsliggøres. Vi er gjort til brikkeer i magtpartierens spil om de gyldne kæder.
En anden vej er mulig. Det er på høje tid at finde en ny kurs i det kommunale arbejde, hvis ellers der er vilje og mod til at stå op mod udtømningen af ideerne og gå i debat om helt enkelt at åbne vores folkestyre på alle planer.
Væk med iscenesættelsen, som var så tydelig på byrådsmødet i aftes!
Frem med den frie og åbne megafon, der kan bringe budskabet om mere demokarti ud i alle kroge af Hjørring Kommune.
Det forsøger jeg på i mit aktuelle arbejde med at bygge en borgerliste, der skal møde vælgerne med disse principielle og strukturelle temaer:
1. -ta´ folkestyret tilbage,
2. -udvikle mere direkte demokrati,
3. -udvikle den personlige frihed,
4. -skabe større lighed mellem alle mennesker,
5. -mindske elitens magt,
6. -øge den personlige autonomi,
7. -øge det personlige ansvar det
8. -fremme fællesskaber,
9. -prioritere bæredygtighed,
10. -handle humanistisk, næstekærligt og medmenneskeligt overfor alle, der søger vores hjælp.
Der er på listen overordnede værdier og mål, politiske værdier og mål, og der er personlige værdisæt. Målene hænger dynamisk sammen.
Kodeordet er decentralisering og tydeligt ansvar,
-så vælgerne på valgdagen har en reel chance for at tages stilling,
-og så vælgerne i den hverdag, der følger efter valgdagen, kan mærke muligheden for at få konkret indflydelse.
Sagt på en anden måde. Bryd skrankerne ned! Åbn alle døre og vinduer i de kommunale magtstrukturer, så der kan komme frisk luft ind udefra. Ellers bliver vi kvalt i selvtilstrækkelighed og magelighed!
Se det er en hel anden historie end det iscenesatte skuespil, som et flertal i Hjørring Kommune opfører en gang om måneden.