Tunge løft, for få og for korte pauser, rod i lønnen og manglende løn under sygdom. Det er bare nogle af de sager, som Jobpatruljen i Nordjylland måtte hjælp med, da en flok unge frivillige sidste år drog rundt i det nordjyske sommerland og tog en snak med de unge fritidsjobbere og deres arbejdsgivere.
For et par år siden blev en 16-årig ungarbejder forbrændt af kogende friture på sin ene hånd og arm. Da Jobpatruljens frivillige mødte ham dagen efter uheldet, var den 16-årige mødt ind på sit job i en restauration i en af de nordjyske badebyer, som om intet var sket. Han havde heller ikke været ved lægen med sine brandsår, kunne han fortælle.
Sagen rystede de frivillige aktivister fra Jobpatruljen, der hvert år møder og taler med flere hundrede nordjyske ungarbejdere og deres arbejdsgivere. Ikke mindst fordi de allerede den næste dag mødte endnu en ungarbejder, der også havde været involveret i et uheld med friture.
Problemer for flere end hver femte
– De unge er nye og uerfarne på arbejdsmarkedet, og dermed stiger risikoen for, at noget kan gå galt, siger Kristian Juul Kjær, der er ungdomskonsulent hos HK Nordjylland.
Sammen med tre kolleger fra HK og 3F er han tovholder for Jobpatruljen i Nordjylland, der involverer omtrent 20 frivillige unge, der i hele uge 28 deltager i årets rundtur til de nordjyske arbejdspladser, hvor de møder de unge fritidsjobbere.
Selv om antallet af rigtig grimme sager de seneste to år er faldet i Nordjylland, oplevede flere end hver femte ungarbejder sidste år stadig problemer på jobbet.
– Der har været en tendens til, at mange af de unge, vi har mødt, finder sig i mere, end de behøver. Både fordi de ikke kender til deres rettigheder, men måske også fordi de har været bange for at miste deres job. I år hører vi meget om, at arbejdspladserne har svært ved at skaffe fritidsjobbere, så vi er spændt på, om noget har ændret sig. Det er vores indtryk, at flere arbejdsgivere er blevet mere opmærksomme på, at det er en god idé at give de unge gode forhold, hvis de vil sikre sig arbejdskraft i en travl tid, siger Kristian Juul Kjær.
Det fedeste fællesskab
Når Kristian sammen med sine kolleger fra fagbevægelsen og en flok frivillige unge nordjyder bruger en uge af sommerferien på at køre rundt i sommerlandet, er det hele ikke bare alvor og hårdt arbejde.
Selv om Jobpatruljen gør en enorm indsats, er der også plads til at hygge og have det sjovt med lækker mad, drinks, brætspil, sociale arrangementer og underholdende oplevelser undervejs. I år får de frivillige blandt andet fornøjelsen af en aften med den nordjyske standupper Jonathan, der har tourettes og er kendt fra TV2 Nord-programmet Pipfugl og Gulerod.
Flere af de frivillige er med år efter år, og nogle finder venner for livet – eller en kæreste – igennem det frivillige arbejde. Jobpatruljen er kort sagt lig med masser af fællesskab og meningsfyldt arbejde, så det er ikke så underligt, at det igennem mange år har været populært at deltage som frivillig i Nordjylland. Men man skal ikke holde sig tilbage, hvis man er ny og har fået lyst til at være med.
– Vi har stadig plads til frivillige, der kan køre med, enten hele ugen eller bare et par dage, så man kan stadig nå at springe til. Det er bare at kontakte os hos HK Nordjylland eller 3F, så står vi klar til at tage godt imod, siger Kristian Juul Kjær.
Unge har fordoblet risiko for at komme til skade
- Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet som deres ældre kolleger.
- Jobpatruljen er fagbevægelsens landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
- Jobpatruljen har eksisteret siden 1979, og i Nordjylland er den organiseret af HK og 3F.
- I Nordjylland tager Jobpatruljen i hele uge 28 ud og besøger unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
- I 2022 stødte Jobpatruljen i Nordjylland på 44 sager, der krævede en faglig opfølgning.
- Heraf handlede de 14 sager om løn og sygdom, 13 sager om arbejdsmiljø, 11 om ansættelsesforhold, fire om arbejdstid og to sager handlede om alkohol.
- Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.