Af John Kongerslev
Formand for Byforum Hirtshals
Vi er i Byforum ganske overvældet over den store offentlige interesse for anskaffelse af et nyt kunstværk til opsætning i Hirtshals. Vi er også meget glade for de positive tilkendegivelser omkring brugsværdien af de projekter Byforum allerede har realiseret til gavn for Hirtshals og dens borgere.
Vi noterer naturligvis også med respekt de mange reaktioner imod forslaget til omplaceringen af ”Fowli” og vil sammen med Hjørring Kommunes Kunstudvalg vurdere denne situation.
Fakta om ansøgning og placering
Hjørring Kommunes Kunstudvalg og Byforum Hirtshals har i forening ansøgt grundejeren Hjørring Kommune om tilladelse til opsætning af Camino-skulpturen ved Havudsigten på Leret i Hirtshals. Hjørring Kommune har allerede givet sin tilladelse og formidlet de nødvendige dispensationer vedrørende Klit-, Udsigts- og Naturfredning, der er gældende for området.
Tilladelsen er betinget af, at den nye skulptur opsættes på grus-arealet og max. 10 m fra den nuværende skulptur. Finansieringsansøgningerne er ligeledes baseret på den givne tilladelse.
Placeringen af den nye granitskulptur vil således nødvendiggøre, at den nuværende sorte granitskulptur på stedet ”Fowli” af Anders Friis må flyttes. Ansøgerne har foreslået en ny placering ca. 150 m fra den nuværende – i rundkørslen ved Hjørringgades udmunding i Kystvejen.
Fakta om Projektidéen
Havudsigten indgår som et særligt opholdssted eller en udsigts-attraktion ved Udsigtsstiens rute på Leret.
Hærvejen, Nordsøstien og Vestkystruten er alle vandreruter, der ifm. den netop afsluttede etablering af Udsigtsstien har fået sine ruteforløb i området omlagt til Udsigtsstien. Hærvejens ruteføring har sin endestation i Hirtshals, hvorimod Nordsøstiens og Vestkystrutens forløb fortsætter videre nordpå mod Tversted og Skagen. Udover skulpturens attraktionsværdi og forventede tiltrækningskraft af interesserede publikummer passeres stedet året igennem af et betydeligt antal forbipasserende friluftfolk.
Da Hærvejens forløb er forbundet med Europas pilgrimsruter, er det Byforums opfattelse, at Udsigtsstien jo helt naturligt vil opnå status, som Hærvejens og dermed Caminoens nordligste vandrerute.
På dette grundlag er det vores opfattelse, at denne position er noget ganske særligt og må udvikles til en lokal verdensattraktion med en helt tydelig og seværdig markering – nemlig et kunstværk symbolsk udformet som Caminoens internationalt anerkendte symbol og rutemarkeringsmærke – Sankt Jakobs muslingeskal eller rettelig kammuslingen.
Måske lidt vovet – men alligevel og set i et større perspektiv – Udsigtsstien og Havudsigten tilbyder mere end blot den lokale udsigt – de sigter også med koblingen til Caminoen ud mod den vide verden… og hermed skabes et nyt lokalt besøgsmål for de vandrende pilgrimme samt friluftsfolk i øvrigt.
Fakta om Hirtshals Kirke som pilgrimskirke
Den norske pilgrimsforening har i 2019 foræret foreningen af Danske Santiagopilgrimme en messing-muslingeskal. Efter aftale med menighedsrådet i Hirtshals Sogn er den nedstøbt ved hovedtrappen til kirken.
Herved skabes en symbolsk forbindelse mellem Den Danske Pilgrimsrute – Hærvejen, Den Norske pilgrimsrute – Skt. Olavsleden til Trondheim og den tyske pilgrimsrute – Jakobsweg til Santiago.
Fakta om skulpturen og kunstneren
En stor hånd, der bærer en kammusling, udhugges i granit. Hånden viser retningen, peger sydpå ned langs kysten – netop fra Hirtshals’ yderste næs og liggende tæt ved stranden og havet. Skulpturen og placeringen markerer, at også Hirtshals har været et sted, hvorfra pilgrimme drog afsted på den lange rejse. De var måske landet på kysten ankommet med både nordfra med mennesker, der herfra har startet turen ned gennem Europa med Santiago de Compostela i Spanien som deres rejsemål.
Skulpturen placeres på en let hævet og buet sokkel af udlagte natursten af tilsvarende type, som findes på stranden. Håndens let buede form spejler soklen og giver udtrykket lethed. Skulpturen vil få en omtrentlig størrelse på: L: 200 x B: 140 x H: 100 cm. En miniaturemodel udhugget i granit er fremstillet af kunstneren, som tillige har forklaret sin bevæggrund for og inspiration til skulpturens udformning.
Kunstudvalgets og Byforums formænd har en tid været i dialog med kunstneren om projektet og er enige om, at kunstneren Laila Westergaard og hendes forslag til skulptur er det rigtige valg til symbolsk markering af Hærvejens start- og slutpunkt ved Hirtshals.
Laila Westergaard er født i 1964 og repræsenterer tredje generation i en sten- og billedhuggerfamilie. Hun er uddannet på Det Jyske Kunstakademi 1985-89 og på Güzel Sanatlar Fakültesi i Tyrkiet 1989-90. Hun blev medlem af Vrå-udstillingen i 2008 og har bl.a. udsmykket en række kirker landet over. Kunstnerens motiver er ofte portrætter eller hverdagsgenstande, som hugges ud i detaljerede relieffer på granitoverfladen.
Et smukt værk med 32 ansigter alle håndhugget i granit af kunstneren selv er et godt eksempel på kunstnerens færdigheder. Kunstværket er fra 2009 og kan beskues lokalt på Hjørring Sognegårds facade ud mod Sct. Catharinæ Plads.
Fakta om finansiering og realisering af projektet
Hjørring Kommunes Kunstudvalg og Byforum Hirtshals har indgået aftale om 50/50-parts finansiering af projektet. Anlægsbudgettet lyder på kr. 900.000 og finansieringen fordeles således:
Hjørring Kommunes Kunstudvalg, tilsagn om .……………………………………….. kr. 450.000
Byforum Hirtshals – formidler fondsmidler og donationer .……………………. Kr. 450.000
Totalsum……. Kr. 900.000
Skulpturen forventes udført i løbet af 2024.
Foto: John Kongerslev.
Vanvittigt at bruge enorme summer på ingenting ,Og en forringelse af området at fjerne Fovli
Man kører slalom på nogle af vejene i Hirtshals pga af store huller i vejene Særligt halvejen det er som en markvej
Politikere i Hjørring kommune det er hoved under armen What so ever man græmmes Det er da utroligt hvem der stemmer disse typer ind i byrådet og andre steder
Det forstår Jeg ikke et klap af.
Der er så meget du ikke forstår Jens Holm. Så det overrasker jo ikke nogen
Heller ikke mig.
Jeg synes godt om den gamle. Den ligesom hører til.
Jeg forbinder Camino statuer med Santiago de Compostela og en god gammel børnebog – og ikke Hirtshals.