Johnny Povlsen er indehaver af hele to tyske betonbunkere på området Nejst, der ligger på bakken, hvor den tyske infanteri-stilling “Inf. Stützpunkt Brenner” var placeret.
Store dele af området er udbygget i dag og kun enkelte synlige beton-hjørner afslører at der for knapt 80 år siden, blev bygget 15 bunkere på netop denne strategisk vigtige bakke hvor der var frit udsyn ud over byen og havnen.
To af disse gamle tyske bunkere ligger på Johnnys matrikkel under jorden, en stor 20 mands mandskabsbunker af typen Regelbau 622, der ligger ca 40 cm under indkørslen og halvt inde under naboens hus, og en mortér-bunker af typen Bauform 207/69, der var bevæbnet med en M34/8 cm fodfolks-mortér.
I august 2021 besluttede Johnny at den gamle mortér-bunker skulle udforskes og han påbegyndte et større gravearbejde, hvor han under sin græsplæne fandt betondæsklet til morter-graven og kom derved den vej ned i bunkeren, da den originale indgang til bunkeren ligger inde under plankeværket til naboen.
Bunkeren var meget fyldt med vand og mudder i bunden, men efter en pumpe blev rigget til så dukkede der fine originale efterladenskaber op på væggene i bunkeren.
De tyske soldater var dygtige soldater og de vidste godt at skulle mortér-bunkeren fungere optimalt under fjendtligt beskydning, så var det vigtigt at man ikke behøvede at stikke hovedet op af hullet for at orientere sig ved indstilling af skudretningen, så i alle mortér-bunkere var der på væggen hele vejen rundt påmalet graderne 360° med 1 grads nøjagtighed!
Derudover var der ofte malet lokale let genkendelige landemærker, som kirker og større bygninger mm og afstanden ud til dem, på den måde kunne man hurtigt indstille våbnet i den rigtige retning, blot ved at få en melding om grader, afstand og at fjenden evt er spottet øst for en kirke, eller til højre for en kendt bygning.
I denne mortér-bunker i Hirtshals, blev vi meget overrasket over de utrolig velbevarede og meget farverige malerier, der stadig står skarpe på væggen i mortér-graven, fine billeder af både Hirtshals Fyr, Teglværket, Hirtshals mejeri en mindre bondegård og skoven omkring, samt skarpe tydelige grad-inddelinger.
Johnny Povlsen har efter åbningen monteret toppen fra en gammel metalsilo oven på bunkeren og tætnet omkring, og fastmonteret en stige så man nu kan komme den vej ned i bunkeren.
Planen er at få den gamle mortér-bunker tømt for mudder i bunden og stoppe vandindtrængen og få den tør, og så ellers bruge den til en sjov mande-hule og en go historiefortælling til venner og familie.
Kilde: Bunkergruppen Hirtshals.