Caroline Eriksen og Lea Juhl Jensen har lavet en julemenu bestående af flæskesteg, sovs og kartofler samt risalamande med kirsebær.
Det særlige er, at de har lavet den til den militære feltration, hvor vægt og fylde skal være lav og energiniveauet i top. Som test serverede de menuen for 5 hjemmeværnsfolk fra Hjemmeværnskompagni Hjørring.
Lea og Caroline går på htx i Hjørring og har lige nu teknikfagsuge, hvor de skal lave et eksamensprojekt på området Proces. De to piger har valgt emnet ’ekstrem mad’ og synes det kunne være spændende at arbejde med feltrationen, som benyttes af alle militære enheder i Danmark. Lea fortæller:
– Jeg så en film, hvor soldaterne stopper kampene juleaften for at fejre julen, og det tror jeg inspirerede mig til at arbejde med jul og feltration til soldater. Og så gik vi bare i gang med at analysere, hvordan vi kunne gøre det.
Caroline fortæller om processen
– Vi lavede maden og så blendede vi det hele sammen og frysetørrede det. Derefter blendede vi det igen og vacuumpakkede det. Sværene beholdt vi og dem får man sammen med den opvarmede ret – det hjælper en del med noget knas. Risalamanden blev lavet, tilsat konserveringsmiddel og vacuumpakket. Kirsebærrene frysetørrede vi og serverer det som drys.
Test på hjemmeværnsfolk
De 5 hjemmeværnsfolk var positive over maden og alle fik mere end 1 portion. Risalamanden var de ligefrem vilde med. Som en af dem sagde:
– Jeg fik den rigtige julefornemmelse, så opgaven er løst.
De mente dog, at menuen først ville ende i feltrationerne, når den var er blevet testet mere grundigt.
Teknikfag – noget særligt på htx
Lea og Caroline lavede projektet i faget Teknikfag, som er et fag på A-niveau, der gennemføres i 3.g og udelukkende findes på HTX. Faget fylder 9 timer om ugen på skemaet for HTX-eleverne i 3.g. Det afsluttes med en uge, hvor man har teknikfag hele ugen og hvor man laver et eksamensprojekt, som er et af de fire fag 3. g’erne skal op i i år.
– Teknikfaget er rigtig godt til at hjælpe eleverne med at få øje på sine egne og andres styrker, da eleverne danner grupper på tværs af studieretningerne. På den måde kan en elev med fysik som studieretningsfag pludselig få øje på de kompetencer en elev med kommunikation & IT som studieretningsfag kan bidrage med i et gruppeprojekt. Teknikfaget er derfor med til at forberede vores kommende studenter på ”virkeligheden”, hvor forskellige professioner også er gensidig afhængige af hinanden”, fortæller vicerektor Lene Faurholt.
Lea og Caroline er også glade for teknikfaget og teknikugen. Lea siger:
– Teknikfaget er super godt – det er et fag der gør, at vi kommer til at arbejde både med teorien og med noget praktisk. Vi har valgt teknikfaget Proces og det har været superspændende.
Udover Caroline og Leas julemenu har andre elever fx lavet proteinbarer ud af melorme eller sukkerfri is ud af banan.