De fleste forbinder nok træet rødgran med både jul og danske skove, men sådan har det ikke altid været. Før 1730 voksede der faktisk slet ikke rødgran i Danmark.
De allerførste rødgraner blev hentet til Danmark for at stoppe sandflugt i Tisvilde i Nordsjælland. Og i løbet af 1700-tallet blev rødgranen også plantet ved de sandede vestjyske fjorde og siden i resten af Danmark. I dag er rødgran det mest almindelige skovtræ i Danmark, og omkring 33 % af det danske skovareal er dækket af rødgran.
Da H.C. Andersen skrev det berømte juleeventyr om grantræet i 1845, var det faktisk endnu en forholdsvis ny mode at fejre jul med et pyntet grantræ i stuen. I dag bruges forskellige former for grantræer som juletræer, og de fleste dyrkes på landbrugsjord, hvor der bruges gift. Vil man undgå dette, findes der heldigvis også økologisk produktion af juletræer.
Juletræer fældes fra de er cirka 12 år gamle, og man kan selv tælle sig til alderen på juletræet i stuen. Træet danner en grenkrans om året, hvor de første to års kranse ikke er blivende. Træets alder er således antallet af grenkranse plus to.
Hvor? Almindeligt i hele Danmark, bortset fra omkring Storebælt og Lolland.
Hvornår? Hele året rundt, men mange forbinder det med juletraditioner.
Kilde: DN.DK.
Link til tidligere artikel