En sjældent stor klumpfisk blev skyllet op nær Saltum Strand, og den er derfor særligt interessant at studere for forskere, skriver TV2 Nord.
Det var noget af en overraskelse, der mødte Annika Thomsen, da hun mandag fik meldingen om, at en klumpfisk var skyllet i land ved Porupshvarre nær Saltum Strand.
– Vi havde lidt nogle andre forventninger end det syn, der mødte os, fortæller Annika, der er biolog ved Nordsøen Oceanarium.
Der er nemlig tale om en klumpfisk på godt og vel 200 kilo. Det er noget mere end de klumpfisk, man normalt finder fra tid til anden, som er 30-40 kilo tunge.
– Det stod hurtigt klart, at vi måtte have hjælp udefra. For den var ikke bare lige at smide op bag i bilen.
Det var godt nok en overraskelse – det havde vi ikke regnet med. Annika Thomsen, biolog ved Nordsøen Oceanarium.
Biologerne fik derfor hjælp fra Hune, hvor en vognmand og en gummiged kom dem til undsætning. Størrelsen gør, at fisken er særlig interessant at studere for oceanariet.
– Det er et kæmpe-eksemplar, og vurderingen er, at vi skyder på, at den er mellem fire og fem år. Den er meget fin. Der er kun nogle få hudafskrabninger hist og her, men ellers er den i virkelig god stand.
Dør af kulde
Annika Thomsen og kollegerne arbejder sammen med forskere verden rundt.
– Vi er et af få akvarier der har klumpfisk, så det er noget, der vækker international opsigt i forskerverdenen. Det er virkelig spændende.
Hvorfor klumpfisken er endt her, og hvorfor den er død, er endnu uvist. Men biologerne har et par bud:
– Lige nu er klumpfiskene der, hvor vandet er varmt, og de spiser gopler. Det er derfor årstiden, der gør, at vi lige nu ser flere døde klumpfisk heroppe. De dør formentlig, fordi de ikke kan holde til den kolde temperatur, der er i vandet. Nu kan de ikke finde føde, og så har de ikke energi til at svømme tilbage til Spanien eller Portugal.
Det bedste bud på dødsårsagen er temperaturen. Annika Thomsen, biolog ved Nordsøen Oceanarium.
Klumpfisken har formentlig været død nogle få timer, fortæller Annika Thomsen, men peger på, at der er usikkerhed forbundet med det, fordi temperaturen lige nu er lav, og det derfor “virker lidt som et køleskab”.
– Den er i meget god stand. Den er måske lidt dehydreret, fordi den har ikke har spist. Men er helt frisk vil jeg sige.
Det er blot tre uger siden, en død klumpfisk blev fundet ved Nørre Lyngby.
Skal dissekeres
Det næste step er, at klumpfisken skal disskeres, så forskerne kan blive klogere på flere ting – heriblandt kønnet på fisken.
– Vi vil gerne finde ud af, om det er en han eller en hun. Jeg har en lidt en ide om hvilket køn, men man kan ikke se kønsorganer ude fra. Det skal man se indefra.
Derudover skal den undersøges for hvilke parasitter, den har i sig.
– Det er ikke meget, man ved om klumpfisk. Så det er meget spændende. Det er en kæmpestor oplevelse.
Dissektion af klumpfisken sker onsdag den 25. januar på Nordsøen Oceanarium klokken 10.15.
Kidle: TV2 Nord.