Den grå knurhane ender ofte som bifangst i fiskernes net. Men selvom det faktisk er en glimrende spisefisk, så er det ikke en fisk, som de danske forbrugere efterspørger.
Det betyder desværre, at en stor del af de grå knurhaner, som fiskerne fanger, ender som fiskefoder. Og det er mildest talt ærgerligt for fiskerne, der defor heller ikke får en god pris for den ellers meget velsmagende lille fisk. Men heldigvis kan de danske fiskehandlere være med til at gøre en forskel, når det handler om at få kunderne til at spise andet en rødspætter og torsk. Og flere fiskehandlere har nu taget udfordringen op: De vil have danskerne til at spise grå knurhane.
– Det er da rigtig ærgerligt, at så mange af de gode knurhaner ender som fiskefoder. Der er dog stor forskel på dem. Det er kun den røde knurhane, der er eftertragtet. Den har mere kød og bedre smag. Den grå går fortsat mest til fiskefoder. Vi sælger en del af de røde. Lige nu bliver der ikke fanget så mange, så det er mere sommer og forår, vi har dem. Den er meget populær blandt asiater, der bruger den til suppe, mens en del danskere er begyndt at grille den eller lave et par snit i skindet, et par klatter smør og så i ovnen, siger Klaus Anker Jensen fra Fisk er godt i Hjørring
– Selv om der ikke er mange nu, har vi den næsten altid. Der er masser af muligheder for at tilberede knurhanerne til de skinbarlige delikatesser, tilføjer Klaus Anker Jensen.
Deri bakkes han op af underdirektør Ivan krarup Jensen fra Danmarks Fiskeriforening.
– Vi sætter stor pris, på det arbejde fiskehandlerne lægger i at få danskerne til at spise mere fisk og også prøve kræfter med nye arter af fisk. Forsyningskæden hænger jo sådan sammen, at jo større efterspørgsel der bliver på fisken, desto bedre priser kan fiskerne også få for fisken. Derfor er det enormt positivt, når fiskehandlerne på denne måde medvirker til at øge efterspørgslen på en fisk som den grå knurhane, siger underdirektøren til FiskeriTidende.
– Det sikrer ikke alene fiskerne en bedre pris, men er også at havets ressourcer udnyttes optimalt, slutter Ivan krarup Jensen.
Opskrift på ovnbagt knurhane
Hele knurhaner 800 g
Smør 30 g
Kruspersille 0,5 bundt
Rasp 1 tsk
Knoldselleri 400 g
Hasselnøddekerner 50 g
Citron 1 stk
Friske Timianblade
Honning 1 spsk
Olivenolie, Ekstra Jomfru
Salt & Peber
- Rør smør, finthakket persille, rasp, salt og peber sammen.
- Skræl sellerien og skær den i mellemstore tern.
- Hak hasselnødderne groft og riv skallen fra hele citronen med et juliennejern.
- Vend selleri, nødder, citronskal, timianblade, honning, olie, salt og peber godt sammen og bred det ud i bunden af et ovnfast fad.
- Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og forbag sellerien i 15 min.
- Snit to dybe ridser på hver side af knurhanerne og gnid dem med salt og peber.
- Tag fadet ud af ovnen, læg fisken ovenpå selleriternene og fordel smørret henover.
- Bag videre i ca. 15 min. til fiskene er gennembagte.
Server sammen med små kogte kartofler, kold krydderurtecreme eller hollandaisesauce og sprød grøn salat.
Opskriften er udviklet af Christian Ovesen.
Kilde: Skagenfood.