Der er tilmeldt 133 brugere, og der er plads til 150. Men Ældrerådets formand Kirsten Holst er bekymret for, at der lige nu sidder flere borgere ude i hjemmene, der er berettiget til klippekortet, men ikke kender til ordningen.
– Jeg tror desværre, at muligheden er solgt lige lovligt dårligt. Mange ved måske slet ikke at klippekortet eksisterer. De ældre er altså derude, de skal bare have tilbuddet, siger Kirsten Holst.
Hun opfordrer derfor både kommunens medarbejdere, pårørende og alle andre, der har kontakt med ældre, hjemmeboende medborgere, til at have fokus på muligheden.
– Der er kun 133 brugere i ordningen, og det undrer os. Jeg tror stadig, at der sidder mange ældre borgere hjemme, som har brug for den hjælp klippekort-ordningen åbner for. For rigtig mange bor i eget hjem rigtig længe. Men nogle borgere skal altså motiveres og hjælpes til at prøve ordningen, tilføjer Kirsten Holst og understreger, at det ikke er en kritik af personalet.
– Vi skal alle hver især hjælpe med at finde dem, der har behovet for hjælp. Men den menige befolkning kender jo ikke ordningen, uddyber Kirsten Holst.
Klippekortet er til de borgere, der i forvejen er visiteret til hjemmepleje i Hjørring Kommune. Med klippekortet kan de få ekstra valgfri hjælp.
For at få klippekortet skal borgernes have behov for omfattende hjælp.
– Klippekort-ordningen er et serviceløft til dem, der har brug for ledsager til for eksempel en tur på kirkegården, til egen frisør, aflastning til ægtefælle, og hvad hver enkelt har ønske og brug for. Det kan jo også være, at man ønsker at dele samværet over et stjerneskud, siger Kirsten Holst.
– Den giver de svageste hjemmehjælpsmodtagere mulighed for en times ekstra hjælp om ugen til aktiviteter efter eget valg. Ordningen er med til at skabe større livsglæde for mange ældre, slutter Kirsten Holst.
Kirsten Holst oplyser, at klippekortet kom ind i de kommunale budgettet i 2021 godt hjulpet på af Ældrerådet. Der blev afsat 1,5 mio. kroner på budgettet i 2021 og tre mio. kroner i 2022. Og hermed er der afsat penge til, at 150 borgere kan benytte klippekortet.
På grund af manglende udnyttelse af ordningen, frygter Kirsten Holst i sidste ende en besparelse på kontoen.
Jamen, det er jo noget fis. Den maglende brug hænger da meget nøje sammen med, der ikke er behov for den.
Sådan hjælp bør være behovs orienteret. Dem, der stadig kan og vil handle selv, bør have det og måske lidt mere.
Dem der hver uge får opdateret deres køleskab og måske endda har madudbringning søger naturligvis ikke.
Disse kvotessystemer på så mange ting viser deres bagsider i deres fulde afmagt ved dette.
Jeg forstår bedre, der er afsat en ramme som helst skal holde og være realistisk. Kommunen har jo et budget.
Jeg forstår udmærket, at mange gerne vil være på gaden og se noget andet. Gamle er stadigt forskellige, som da de var unge. Det kommer slet ikke kun an på, om man kan gå eller ej.
Det er vel også lidt af humlen ved demange penge til pensionister og andre med behov for hjælp. Man skal styre efter behov og lægge et par centimeter til.
Der er gode eksempler på denne form for selvforvaltning. Når folk med mange smerter selv styrer deres medicin, så bruge alle det samme eller mindre. Man har ikke lyst til at være dopet og knapt nok sig selv.
Og den om at nedlægge eller reducere 3 væresteder, er samme sag. En del kraftigt ramte i det psykiske klarer sig meget bedre, når de har et sted sammen med andre. Det har en række gode sideeffekter for alle og spare også indlæggelser.
Det er velfærd. Velfærd er at holde så få folk indespærret som muligt ved de med få eller relativt lille hjælp kan noget mere eller alt selv.
Så væk med det skidt. Man kan i stedet sætte en maxgrænse i timer eller lønkroner. Der er jo sommetider også brug for en bil.