En større del af de medarbejdere, der hver dag tager sig af de ældre i kommunerne, er vikarer.
Siden 2015 er andelen af timelønnede i ældreplejen i kommunerne steget fra 15,8 procent til 18 procent i 2019, viser tal fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed.
”Det går i den helt forkerte retning. De ældre har brug for, at det er kendte medarbejdere, der kommer hver dag i stedet for skiftende vikarer. Det bliver sværere og sværere for kommunerne at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft, men det er ikke holdbart, når man i stigende grad hyrer løstansatte vikarer i stedet for fast personale.”
”Og for medarbejderne betyder det usikre ansættelsesforhold, hvor man kan fyres fra dag til dag og ikke får løn under sygdom,” siger forbundsformand for FOA Mona Striib.
I de nordjyske kommuner er der stor forskel på, hvor mange vikarer, der bliver brugt i ældreplejen.
I Rebild Kommune er over hver fjerde medarbejder i ældreplejen ansat på timebasis, mens der i Aalborg er under otte procent timelønnede.
”Der kan være forskellige udfordringer i de enkelte kommuner, men så store forskelle bør der ikke være. Arbejdsgiverne skal blive langt bedre til at lære af hinanden og tiltrække fast arbejdskraft,” siger Mona Striib.
FOA har bragt problematikken omkring timelønnede på forhandlingsbordet under de igangværende overenskomstforhandlinger.
”Vi har en fælles interesse med arbejdsgiver i at få skabt en ordentlig udvikling, hvor vi kan rekruttere til de vigtige kerneopgaver, og vi skal tilbage til gode og trygge jobs i den offentlige sektor,” siger Mona Striib.