Elkjær Trio glæde sig meget over det kølige kirkerum, da de onsdag aften spillede alsidige sommertoner.
Trioen består af Hanne Elkjær på trompet, Martin Kjeldgaard på klaver og Peter Søvad på kontrabas samt sang fra hele trioen.
De 44 gæster i kirken blev budt velkommen med den danske folkemelodi ”Jeg gik mig ud en sommerdag”, hvilket de alle havde gjort denne aften.
Peter Søvad fortalte små anekdoter til flere af numrene. Til aftenens anden stykke musik fortalte han, at Greensleeves er en berømt engelske folkesang fra renæssancen. Det påstås, at den er skrevet af kong Henrik den 8. af England til Anne Boleyn, men sangen er først kommet til England efter hans død.
De mange gæster trak lidt på smilebåndet, da forklaringen om, hvad Greensleeves betød i renæssance – igen en påstand fra den tid – kvindens ærmer var blevet grønne af at ligge så mange gange i skovbundens grønne græs, at farven røbede hendes erhverv.
Gæsterne fik lov til at høre sang på både latinsk og dansk samt engelsk. Sangen ”En yndig og frydefuld sommertid” blev først sunget på latinsk. Gæsterne kunne næsten fornemme munkene gå gennem kirkerummet, mens de sang den smukke danske sang.
Peter Søvad fortalte herefter den spændende historie om baggrunden for den engelske sang Amazing Grace. Den er skrevet af John Newton, der havde gjort tjeneste i den engelske flåde og efterfølgende sejlet med et slaveskib, der strandede i 1748. Som tak for redningen blev han præst og skrev Amazing Grace i 1748.
En af de øvrige melodier var Norweigian Sunset, der er fra filmen Bjergkøbing Grand Prix, hvor cykelsmeden Thedor Fælgen sammen med en fugl og et pindsvin bygger bilen Tempo Gigante for at vinde det stor løb. Filmen er norsk og mange nordmænd antager, at det er en norsk melodi, men den er skrevet af Bent Fabricius Bjerre.
Trioen sang Aura Lea, der er skrevet under den amerikanske borgerkrig. Peter Søvad fortalte: I vil tænke, hvorfor synger de en Elvis sang? Elvis var med i en film, hvor han skulle synge Aura Lea i en meget lille rolle. Men, han nåede at blive så berømt, at han overskyggede hovedpersonerne i filmen, da den blev udgivet. Han tog dog musikken til sig og skrev sangen ”Love me Tender”.
De mange gæster fik også lov til at lufte stemmebåndet til sangen – I Danmark er jeg født. Næsten alle kunne synge med, det kneb måske lidt for de norske og tyske gæster.
Aftenen sluttede af med et meget stort applaus til trioen.
Tekst og foto: Ulla Sølvsten.