Der var i budget 2022 afsat 4 mio. kr. til buffer til akut opståede udfordringer, som følge af klimahændelse.
Det blev imidlertid vurderet, at det ikke var nødvendigt at foretage anlægsarbejder som følge af ekstraordinære klimaforanstaltninger, og midlerne var dermed ikke disponeret.
Når puljen ved årets udgang ikke er disponeret, er det praksis, at puljen reserveres til kommunens arbejde med energi, klima og infrastruktur. Af budgetteksten for budget 2022 fremgår det, at “puljen benyttes til udbedringer ifm. regnhændelser, eller andre hændelser. En evt. restpulje fordeles sidst på året til kommunens arbejde med energipakke 2 til koordinerede energiprojekter”.
1,7 mio. kr. ønskes frigivet til arbejdet med klima og energi. Hjørring Kommune har nu fået godkendt sin klimahandlingsplan, og det kræver tilførsel af midler for at realisere planen. Konkret er der peget på bufferpuljen som finansieringskilde til de indsatser, som ikke kan rummes i driftsbudgettet eller i forbindelse med bevillinger til konkrete anlægsprojekter, mv.
Konkret tænkes blandt andet følgende indsatser i 2023:
- Klimatilpasningsindsatser på de steder, hvor vi har problemer med større mængder regnvand.
- Dialogmøder med borgere, virksomheder og institutioner om klimahandling. Kommunikationsmateriale, lokaleleje, forplejning, mv.
- Forberedende arbejde i forhold til eventuel etablering af et midlertidigt Klimaborgerting primo 2024 (afhænger af politisk behandling, såfremt ekstern bevilling opnås).
- Udbredelse af fjernvarme som varmeforsyning i kommunen: Analyser, energirådgivning og borgermøder.
- Konkrete forsøgs- og inspirationsprojekter som opfølgning på Grøn Omstillingsuge i Løkken, Vrå og Tårs skoledistrikter.
- Læringsforløb for grundskoleelever med virksomheder, som har indgået klimasamarbejdsaftaler og i samarbejde med Ungegarantien.
- Aktiviteter med virksomheder og institutioner, som har indgået klimasamarbejdsaftaler – herunder en fælles workshop, hvor partnerne finder ud af, hvad de kan hjælpe hinanden med.
- Kompetenceudvikling i forhold til grønne indkøb og bæredygtigt byggeri for nøglemedarbejdere i Hjørring Kommune.
- Opdatering af CO2-regnskab.
De resterende 2,3 mio. kr. ønskes frigivet til arbejdet med kystbeskyttelse. Hjørring Kommunes kyster er generelt præget af erosion, og der er årligt afsat en anlægspulje på 1,5 mio. kr. til sandfodringsprojekter i samarbejde med grundejerforeninger.
Hjørring Kommune matcher de private bidrag 1 til 1, og de seneste år har de private bidrag oversteget puljen. Kommunens bidrag er derfor blevet finansieret ved at forud-disponere i det kommende års pulje. For anlægspuljen i år 2023 resterer der derfor kun 0,614 mio. kr. ud af de oprindeligt afsatte 1,500 mio. kr., da 0,886 mio. kr. på Byrådsmødet i august 2022 blev disponeret til delvis finansiering af indsatser i 2022.
Forhåndstilkendegivelser indikerer at de private lodsejere bidrager med 3,000 – 3,500 mio. kr. i 2023 og der er derfor ikke mulighed for at matche de private bidrag uden bevillingen fra bufferpuljen.
Staten har oprettet tilskudspuljer til kystbeskyttelser og der er de senere år opnået tilsagn fra staten på 100% af den samlede pulje fra både private lodsejere og kommunen. I 2023 er det sidste gang staten garanterer et tilskud, hvilket er årsagen til, at de private lodsejere har givet tilsagn om ekstra store bidrag.
Direktionen indstillede derfor den 14. december til byrådet
- at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,700 mio. kr. til indsatser vedr. energi og klima, og
- at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,300 mio. kr. til kystbeskyttelse i samarbejde med grundejerforeninger, og
- at anlægsudgiftsbevillingerne finansieres af den afsatte bevilling i budget 2022 på 4,000 mio. kr. til buffer til akut opståede udfordringer som følge af klimahændelser.
Historik
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025, 29. november 2022:
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,700 mio. kr. til indsatser vedr. energi og klima, og 2,300 mio. kr. til kystbeskyttelse i samarbejde med grundejerforeninger. Finansieringen sker ved frigivelse og disponering af den afsatte bevilling i budget 2022 på 4,000 mio. kr. til buffer til akut opståede udfordringer som følge af klimahændelser.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 7. december 2022:
Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.
Gry Bruun Nielsen deltog ikke i mødet.
Beslutning
Frode Larsen (D) og Erik Høgh-Sørensen (UFP) fremsatte følgende ændringsforslag:
Klima-puljen på 4,0 mio. kr. disponeres, så et større beløb, 3,0 mio. kr., (oprindelig 2,3 mio.kr.) bruges på kystbeskyttelse, fordi dette vil øge chancen for match-midler fra grundejerforeninger og stat. Klimapuljens resterende 1,0 mio. kr. bruges på de mest konkrete forslag til indsatser vedr. energi og klima. Dette ændringsforslag opprioriterer fjernvarme-udbredelse, håndtering af regnvand og sikring af veje og anden infrastruktur. Diverse dialogmøder og events nedprioriteres.
Der blev stemt om forslaget:
For: 2
Imod: 28
Undlod: 0
For: Frode Larsen / Erik Høgh-Sørensen
Imod: Søren Smalbro / Jørgen Christensen / Claus Mørkbak Højrup / Annette Jensen / Lone Olsen / Christian Engen / Lars-Peter Boel / Michael Engbjerg / Stefan Karlborg / Gry Bruun Nielsen / Chelina Bagger / Carsten Andersen / Børge Bech / Tim Jensen / Laila Zielke / Sven Bertelsen / Thomas Klimek / Arne Boelt / Mai-Britt Beith / Louise Bilde Hvelplund / Jørgen Bing / Kim Bach / Birgit Amtoft / Daniel Vestergaard / Mathias Holger Nielsen / Søren Homann / Mette Jensen / Per Møller /
Forslaget blev således nedstemt.
Herefter blev Økonomiudvalgets indstilling godkendt.
Erik Høgh-Sørensen (UFP) og Frode Larsen (D) stemte imod.
Line Kraghede Jensen deltog ikke i mødet.
Kilde: Hjørring Kommune.
Der er ingen grud til at udbrede dyr fjernvarme. Man skal derimod gøre den biligere og renere.
Vi dvs Hirtshals delen ligger idag på landsgennemsnittet trods vi har en kraftig evighedsmakine lige uden for området.
Hjørring har det noget bedre – knap 25% – men det er en stakket, for man skal futte langt minre af og bøær ikke købe fx flis eller lade landbruget lave af at producere lort.
Man burde for snart mange år siden have brugt vidnmøller til halvdelen af årets forbrug af varme og strøm. Disse kan så med succes delvist hjælpes af mindre anlæg med solceller.
Man er stadig i de gamle elpærers tid, hvor lyset måles i watt i stedet for lumen.
Der er så stadigt behov for atde nuværende anlæg fx isoleres og får ny smartere pumper. Masser af borgere kan også få mindre eller langt mmindre varmeregninger ved at isolere deres bygninger.
Kommunen burde gå fra husril hus og give individuelle sobre råd til dem, der har brug for det. Her er det helt vandvittigt, man bliver ved med at insistere på at pandeflad og dyr fjernvarme er den rigtige løsning tros deene i snartt mange år har været overhalet af udviklingen.
Kommunes hjælpere til et reduceret forbrug af varme bør derfor ikke have noget at gøre med de dybt farvede varmeværker. Hoveparten af alle bygninger er end ikke i disse områder.
Det er falsk varebetagnelse, at fordi alt er dyrere end olie og gas, så er fjernvarme bedst.
Som frynsegode ved indiviíduel luft til vand anlæg, så slipper man også for, att hele bydele i årevis ligner skal ligne noget fra Ukraine eller Afghanistan. Det kan klares med en enkelt telefonsamtale g et lån i banken.
Og nogen vilså sige UHA DA DA. Men det koster sandelig mange penge først at grave op til fjernvarme og dernæst ind til den enkelte husstand.
I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.