Fritidsområdet i Hjørring Kommune er i gang med at ændre sig fra blot at uddele tilskud til selv at være en aktiv spiller, der sætter initiativer i gang og inviterer foreningerne til samarbejde. Omlægningen lykkes med små skridt og god dialog, fastslår journalist Jonna Toft hos interesseorganisationen Fritid & Samfund.
– Målet har ikke været at spare penge, men der er heller ikke tilført nye midler. Pengene skal bare bruges anderledes, fortæller faglig koordinator Mads Søndergaard Thomsen ved Fritidsområdet hos Hjørring Kommune.
– Vi vil gerne hjælpe foreninger i gang med for eksempel at få kontakt til nye målgrupper, frem for at vente på, at de selv kommer i gang. Vi er gået fra at være reaktive til at være proaktive, siger Mads Søndergaard Thomsen og tilføjer, at i Fritidsområdet vil man gerne opleves som en attraktiv samarbejdspartner for foreningerne, ikke bare som en kontrolinstans hos Hjørring Kommune.
– Min oplevelse er, at foreningsfolkene synes, det er skønt, når vi ringer. Vi er kommet til at kende mange flere frivillige fra foreningerne – ikke kun de stærke ildsjæle, der kommer til os med store projekter, men også de mere almindelige frivillige, der godt vil være med til at lave et enkelt skoleforløb i en forening eller prøve at få flere piger ind på deres hold. Vi har fået en bredere vifte af gode relationer, og det får mange ting til at glide lettere,” fortsætter Mads Søndergaard Thomsen.
Hjørring Kommunes tilskudsmodel er formentlig ikke unik. Der er 98 forskellige måder at give aktivitetstilskud på herhjemme, fordi folkeoplysningsloven lader det være op til den enkelte kommune at udstikke tilskudsprincipperne, konstaterer Jonna Toft .
Andre kommuner kan have lignende principper for aktivitetstilskud eller nogle helt andre.
Læs hele artiklen her hos Fritid & Samfund.