I går kom det frem i en pressemeddelelse fra Vattenfall, at man om kort tid går igang med byggeriet af et nyt stort lager på Esbjerg Havn. Det er Vattenfall, som etablerer nye faciliteter på havnen, der skal huse et indendørs lager på i alt 2.100 kvadratmeter samt et 8.200 kvadratmeter stort udendørsområde.
Dermed følger vindgiganten sin kollega på marked, Ørsted, som allerede sidste år etablerede deres centrallager på den tidligere DFDS-terminal på Dok-vej ved Fanø-færgeriet i Esbjerg. Det var dybdeforholdene på 7 meter i havnen i Hvide Sande, der satte en grænse for Vattenfall’s planer om et centrallager her og beregninger efterfølgende har vist, at der ikke var økonomi i at grave havnen dybere.
Til Dagbladet Ringkøbing Skjern siger havnedirektør ved Hvide Sande Havn Steen Davidsen, » Vi har i forløbet erkendt, at vores vanddybde ikke er tilstrækkelig til, at de største fartøjer i fremtiden kan anløbe. Vi har syv meter’s vanddybde, men vi skulle nok op og have ni eller ti meter. De fleste fartøjer kan godt anløbe nu, men ikke om tre til fem år, for emnerne, der skal transporteres, bliver stadig større,« forklarer havnedirektør Steen Davidsen til avisen.
Han henviser samtidig til at beliggenheden af den Vestjyske transport- og fiskerihavn, i forhold til sandvandringen, gør at en uddybning på mere end 7 meter, ikke kan lade sig gøre. »Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt,« forklarer Steen Davidsen videre.
Hvide Sande blev i april måned i år ellers udpeget som servicehavn for Vattenfalls kommende Vesterhav Syd og Nord-mølleparker, men må nu se sig forbigået mht det nye store Nordeuropæiske Centrallager. Havnen havde ellers plads til at huse den 2.100 kvadratmeter store lagerbygning samt det 8.200 kvadratmeter udendørsområde i den nye vesthavn.
Dermed ser konkurrencen ud til at blive yderligere skærpet mellem de danske havne, hvilket ikke mindst skyldes den rivende udvikling på energiområdet, der yderligere accelereres af det politiske fokus på klimaforandringer.
Kilde: FiskerForum.
Link til tidligere artikel