1. næstformand og gruppeformand
Konservative i Region Nordjylland
Det skaber samfundsmæssig stabilitet og ro om rammevilkårene for erhvervslivet, at regeringen anvender trepartsforhandling.
Den fornyeligt indgåede grønne trepartsaftale er udtryk for en sund konservativ, evolutionær arbejdsmetode, hvor regeringen lytter til de berørte interesser, når der skal træffes beslutninger af væsentlig og langtrækkende betydning.
Vi skal netop undgå vidtgående indgreb og særbeskatning fra et snævert flertal i Folketinget, som pludselig forringer konkurrenceevnen for danske landbrugsvirksomheder og følgeerhverv.
Vi konservative har siden Poul Schlüters formandstid arbejdet efter metoden, at ”vi er borgerlige stemmer der arbejder”. Det omfatter, at man søger indflydelse gennem, kompromisser med den siddende regering og lytter til de berørte parter ude i virkeligheden. Derfor vil vi konservative støtte op om det meget fint balancerede kompromis mellem de berørte parter og regeringen.
Det er grundfæstet Konservativ erhvervspolitik, at hvis Folketinget indfører særlige miljøafgifter i Danmark, som konkurrerende virksomheder i udlandet ikke er pålagt, skal afgiften tilbageføres til erhvervet, så man af dette provenu kan udvikle miljøteknologiske løsninger, som sikrer danske virksomheders konkurrenceevne.
Dette hensyn bør således omfatte indførelsen af en CO2-afgift på landbruget i aftalen om et ”Grønt Danmark”.
Vi konservative forventer derfor, at når staten ønsker at gennemføre større samfundsmæssige ændringer, skal der tages hensyn til de berørte erhvervs økonomiske vilkår, så den private ejendomsret ikke udhules af særregulering.
Vi finder det særdeles positivt, at den grønne trepartsaftale både sikrer hensyn til naturen og fortsat fødevareproduktion i Danmark. En opretholdelse af fødevareproduktion er ikke mindst vigtigt her i Nordjylland.
Vi finder det også særdeles positivt at der i trepartsaftalen også sættes fokus på rensningsanlæggenes udledning af kvælstof til vores fjorde og havmiljø. Vi opfodrer dog samtidig til, at der i de videre forhandlinger, også tilføjes konkrete mål for reduktion af udledning af medicinrester, hormonforstyrrende- og andre sundhedsskadelige stoffer til vores fjorde og havmiljø. Derudover opfordrer vi til også at få en reduktion af udledning af fosfor med i den endelige aftale.
Vi konservative ønsker, at de næste generationer skal overtage et renere miljø. Når Danmarks Naturfredningsforening har tiltrådt en aftale om et ”Grønt Danmark”, så har vi fuld tillid til, at aftalen gavner natur, miljø og klima.
Vi finder det konstruktivt, at regeringen med aftalen etablerer Danmarks Grønne Arealfond med ca. 40 mia. kr. til arealomlæg til gavn for miljø og klima. Det er samtidig en nødvendig og fair fremgangsmåde overfor de berørte landbrug, at staten med hver enkelt landmand skal indgå aftaler om betaling af markedsprisen for arealomlægningen, når samfundet som led i naturgenopretningen ønsker at udtage eksisterende landbrugsareal.
Folketinget bør derfor respektere den balancerede treparts-aftale, som den brede kreds af organisationer, der repræsenterer både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, Kommunernes Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening, har forhandlet på plads med regeringen gennem flere måneder.