– Hvert år ser vi sygdomsudbrud, som er forårsaget af langsom nedkøling af varmebehandlede fødevarer. Når det sker, er det oftest fordi virksomheden har produceret store portioner, som ikke er kølet ned tilstrækkeligt hurtigt. Derfor er det vigtigt, at mængden af varm mad passer til beholderens størrelse og kølerummets kapacitet, siger sektionsleder Ulrich Pinstrup, Fødevarestyrelsen.
Det behøver ikke være sådan, for med ThermITs digitale udstyr både til temperaturovervågning af fødevarer på køl og frys samt overvågning af nedkøling, er det muligt at holde øje med hele processen.
– Der sendes automatisk en advarsel på sms og smartphone, hvis temperaturen kommer uden for kravene. Systemet gemmer automatisk data og dokumentation til brug for Fødevarestyrelsen. Fødevaresikkerheden er i fokus med vores digitale temperaturovervågning, forklarer Ivan Lindgren Hansen fra ThermIT.
1.018 virksomheder har i 2021 haft uanmeldt besøg under Fødevarestyrelsens kontrolkampagne af nedkøling. Fødevarestyrelsen har undersøgt, om butikker, slagtere, restauranter og kantiner har styr på nedkølingen. Ni procent af dem havde ikke og fik sanktioner. Deres nedkøling af varmebehandlet mad skete for langsomt eller i for store mængder.
Du kan læse hele pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen her…Ni procent af virksomhederne havde ikke styr på nedkøling af færdige retter (foedevarestyrelsen.dk)
Du kan læse slutrapporten om kampagnen her…Slutrapport Nedkølingskampagnen 2021.pdf (foedevarestyrelsen.dk)