Claus Mørkbak Højrup har givetvis allerede som byrådsmedlem og underviser ved Aalborg Universitet nok at se til, men desto mere beundringsværdigt er det, at han igen har fundet tid og ro til med romanen Oberstens dilemma at levere en selvstændig efterfølger til Mordet ved Dybbøl Banke fra 2014.
Faktisk fik vi også så sent som i 2022 den hårrejsende højaktuelle spændingsroman Mordet ved Tjernobyl, hvis politiske aktualitet på ulykkelig vis blev forårsaget af Ruslands uprovokerede angrebskrig mod Ukraine. Det er imidlertid en helt anden og tidligere omtalt historie, men et fast greb om det historiske stof og et fiktivt plot fastholder forfatteren med sikker hånd i Oberstens dilemma, hvor konseilspræsident Monrads søn i skæbneåret 1864 bliver bortført under sin tjeneste som soldat på Als.
Preusserne har som bekendt og kort fortalt besat Dybbøl Banke. Fredsforhandlingerne er brudt sammen og våbenhvilen udløbet. Dermed er den historiske baggrund for plottets kurs udstukket, hvorefter obersten ved navn Bielke modvilligt tager afsted for at stå i spidsen for den forestående efterforskning på det krigshærgede Als. Nok et preussisk angreb er nemlig under opsejling, hvilket altså leverer det buldrende baggrundstæppe for oberstens forsøg på at holde balancen mellem at dække over egne fejltrin og opgaven med at finde konseilspræsidentens søn eller måske snarere skalkeskjulet for noget helt andet og mindre heroisk.
Romanen har i lighed med Mordet ved Dybbøl Banke dermed et både spændende og interessant kriminalhistorisk vingesus, som igen leveres med sikkert greb om såvel det velskruede og dramatiske plot som også det sproglige drive af Claus Mørkbak Højrup. Forfatteren mestrer simpelthen at gøre det historisk distancerede særdeles nærværende.
Oberstens dilemmakan købes hos boghandlerne og direkte hos Byens Forlag.