Hvad agter ministeren at foretage sig for at forhindre, at skibstransport mellem norske havbrug og Hirtshals Havn, hvor laks og blodfyldt vand fra afblødning pumpes ind i et pakkeri, og vand-blodblandingen, der er tilbage i skibet, fører til spredning af virus og bakterier i fiskeopdræt eller vilde fisk? Sådan lyder det indledningsvis i spørgsmål 242 stillet af Rasmus Nordqvist fra SF.
Spørgeren er angiveligt bekendt med, at et skib, der sejler mellem Norge og Hirtshals, er anvendt til at slagte syge fisk, som er diagnosticeret med fiskesygedommen ISA (Infeksiøs lakseanemi) samt PD (Pankreas Disease). Disse enormt smitsomme og dødelige sygdomme er ikke konstateret i Danmark men indførsel af patogenerne udgør en enorm risiko for vilde fisk og for Danmarks mulighed for udvikling af miljøbevidst og bæredygtigt opdræt på land. Konkret er der fiskeopdrætsanlæg beliggende i Hirtshals og dermed i risikozonen, tilføjer Rasmus Nordqvist.
Hvad kan ministeren, fortsætter Rasmus Nordqvist i spørgsmål 243, oplyse om det eksisterende lovgrundlag og regler i Danmark og Norge for at forhindre, at virus og bakterier fra norske fiskeopdræt spredes, herunder i landbaserede fiskeopdræt og i vilde fisk i havet ved dumpning af blodfyldt vand fra afblødningen, og vil ministeren oplyse, om denne praksis i Hirtshals er lovlig i Norge?
Når der foreligger svar og nyt i sagen, hvor så mange store også lokale interessser er på spil, følger vi naturligvis op på netavisen.
Spørgsmålene er stillet til fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Link til spørgsmål: Folketinget