Af Palle W. Nielsen
Skribent NordsøPosten
Der foregår rigtig meget spændende inden for kultur i Hjørring Kommune, og kultur må absolut være et nøgleord, når vi taler om fyrtårn, branding, tilflytning og sammenhold.
Der bliver gjort meget for at promovere de mange kulturtilbud i Hjørring Kommune, som også har investeret rigtig mange penge i området for eksempel i det kommunale fodboldstadion. Lige nu er der gang i byggeriet af en kommunal Kulturskole til cirka 44 millioner kroner lige ved siden af det flotte Vendsyssel Teater. Det var blot et par eksempler.
Kulturen udmålt i værdi for Hjørring Kommune, som jo er os alle, er svær at gøre op. Kultur har stor værdi for menneskets trivsel, erhverv, turisme, beskæftigelse, bosætning med videre. Kultur har også en stor værdi i forhold til markedsføring og positiv omtale også uden for kommunegrænsen.
Derfor kan det undre mig, at Hjørring Kommunes politikere og administration har en temmelig usynlig profilering af kultur som et værdifuldt område. Politisk har man bestemt, at kulturområdet hører hjemme under økonomiudvalget, som er forretningsudvalget i kommunalbestyrelsen, altså byrådet.
På kommunens hjemmeside kan man læse: Udvalgets primære opgaver ligger indenfor økonomi og budget, personale samt den overordnede og langsigtede politik – herunder f.eks. erhvervspolitikken.
Jeg mener, at det ville være et skulderklap til det stadig voksende kulturområde i Hjørring Kommune, at området blev opprioriteret i hvert fald med hensyn til signalværdien og anerkendelse af områdets værdi.
Det kunne gøres ved atter at få kulturområdet ind under eget udvalg måske kombineret med et andet, særdeles vigtigt område som turisme.
Hjørring Kommunes kultur og turisme udvalg ville sende et godt signal og måske være ligeså vigtigt som for eksempel teknik og miljøudvalget.
Blot en tanke herfra – måske har de politikere, der er på valg den 18. november – også en tanke eller to om kulturen.
Kulturen binder os sammen både i ånd og bogstav, som begivenheder, oplysning og dannelse.
Det bør Hjørring Kommune prioritere langt højere både ved at skabe gode rammer for større kulturelle begivenheder og ved at støtte det lokale kulturliv i landområderne.
Som byrådskandidat for Borgerlisten “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum” vil jeg i byrådet støtte et forslag om et selvstændigt kulturudvalg og øgede bevillinger til bl.a decentrale kulturarrangementer og oplysningsvirksomhed.
Håber også at Hjørring Kommunes kultur og turisme udvalg tænker på Frysehuset i Hjørring, som vil blive det nye store Fyrtårn for Hjørring & hele Vendsyssel, og drives af mange frivillige, som gør det rigtig godt og skaber et stor fælleskab med at bygge Frysehuset op, der sker der virkelig noget for alle og vil skabe stor værdi for menneskets trivsel, erhverv, turisme, beskæftigelse samt bosætning i Hjørring. Som byrådskandidat for DF vil jeg kæmpe for nye spændene tiltag for kultur i Hjørring. Frysehuset beskriver selv stedet som:
OM FRYSEHUSETEt mødested for hele Vendsyssel
Hjørrings gamle frysehus, der i dag står som en rå bygning, skal få nyt liv til glæde for hele Vendsyssel. Her er der meget højt til loftet. Og visionen med huset er også vild.
Frysehuset skal være et mødested for hele Vendsyssel – erhvervslivet, kulturlivet og ungdomslivet – og skal inspirere til nye fællesskaber, til dialog og til udvikling.
Vi synes ganske enkelt Hjørring skal være et endnu federe sted at bo og udvikle sig.
Derfor vil vi skabe et sted for venskaber, samarbejder, inspiration, innovation og livsglæde. Hvor vi dyrker det, vi er, i nogle helt ekstraordinære rammer, inspireret af storbyernes rå og pulserende liv – hvor der både er plads til at bevæge sig, at larme, at mene, at tænke og at leve.
MED FRYSEHUSET kan vi skabe et urbant mødested, der kan give genlyd i hele Danmark. Et tiltrængt og mangfoldigt samlingspunkt for unge, kreative ildsjæle, iværksættere og andre, der søger fælles oplevelser. Både når pulsen er høj – og når der skal tænkes efter.
Frysehuset kan tilbyde store erhvervsevents, koncerter og kulturelle arrangementer fra sin lokation centralt i Hjørring.
Det færdige Frysehus bliver 5000 kvadratmeter. De første 1000 kvadratmeter – BOX 1 – kan tages i brug fra 2025, hvor boxen vil være opdateret efter myndighedernes nyeste sikkerhedskrav.
https://frysehuset.dk/om-frysehuset/
FORTJENER KULTUREN SIT EGET POLITISKE UDVALG? RESPONS TIL PALLE W. NIELSEN.
Først og fremmest – tak til Palle W. Nielsen for at rejse et vigtigt emne: Skal kultur have sit eget politiske udvalg? Hans indlæg kan læses her: https://nordsoeposten.dk/kulturen-fortjener-eget-politisk-udvalg/
Jeg tror, der er mange, som måske ikke ser det som en stor sag, hvordan fritid og kultur er organiseret i kommunen. Men jeg ser det sådan: Vi har alle sammen otte timer, hvor vi er på arbejde eller i uddannelse, otte timer hvor vi sover – og så otte timer, hvor vi har fri. Det, der sker i de frie timer, betyder – også – rigtig meget for, hvor attraktiv en kommune er at bo i. Og det er netop her, fritids- og kulturområdet spiller en kæmpe rolle.
Da jeg blev valgt til byrådet i 2013, var der snak om at nedlægge det daværende Fritids- og Kulturudvalg. Det var faktisk en af mine mærkesager i valgkampen, at vi ikke skulle nedlægge det udvalg. Jeg skrev mange opslag om det dengang – og det endte med, at udvalget blev revitaliseret. Det fik endda et bredere fokus og kom til at hedde Fritid, Kultur og Bosætning. Det var en spændende tid, og vi i udvalget havde et stort engagement.
Men efter valget i 2017 blev tingene ændret. Udvalget blev nedlagt. Fritid kom ind under Børne- og Undervisningsudvalget, og kulturdelen blev lagt ind under Økonomiudvalget. Jeg var ærlig talt skeptisk. Jeg frygtede, at kultur ville ende som en parentes i økonomiudvalget – noget man tog til sidst på dagsordenen, uden at prioritere det særlig højt. Det samme gjaldt fritid – hvordan ville det gå, når det nu lå under et udvalg med så bredt et fokus som børne- og undervisningsområdet?
Men her knap otte år senere må jeg sige, at mine bekymringer heldigvis ikke er blevet til virkelighed.
Kulturen – som dækker alt fra teatre til museer og biblioteker – har faktisk klaret sig godt. Som næstformand i Danmarks Biblioteksforening har jeg en stor interesse i netop bibliotekerne. Jeg ser dem som en grundpille i vores demokrati, fordi de sikrer lige adgang til viden, uden at der er krav om at skulle købe noget eller yde noget til gengæld. Jeg havde frygtet, at det kunne gå galt, men det er ikke sket. Økonomiudvalget har taget opgaven alvorligt.
Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at det har styrket kulturområdet, at det nu er samlet i et udvalg med beslutningskraft og ansvar for den samlede økonomi. Før i tiden sendte Fritid- og Kulturudvalget ofte forslag videre til Økonomiudvalget, hvor man så måske prioriterede dem. Nu er der en anden sammenhæng mellem opgaver og penge.
På fritidsområdet har jeg også set nogle positive ting ske. Jeg sidder i dag som næstformand i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget, og her kommer vi faktisk tættere på mange af de ting, der vedrører fritiden – fx arbejder vi lige nu med en model for tilskud til de selvejende haller i kommunen. Det er noget, jeg har svært ved at se være blevet løst lige så smidigt, hvis det stadig lå i et isoleret fritidsudvalg. Det giver mening at se aktiviteter og økonomi i sammenhæng.
Når det er sagt, så er der selvfølgelig også ulemper ved den nuværende organisering. En dag kan der sidde nogle politikere i Økonomiudvalget, som ikke prioriterer kultur lige så højt som i dag. Det er altid en risiko. Og man kan sagtens forestille sig, at et særskilt udvalg for kultur og fritid kunne give en mere synlig politisk prioritering.
Men som med så meget andet i politik og livet generelt, så handler det om at veje fordele og ulemper. Og her må jeg bare sige, at jeg med de erfaringer, jeg har gjort mig gennem snart 12 år i byrådsarbejdet, faktisk synes, at den nuværende organisering fungerer. Kulturen har fået sin plads. Fritiden bliver taget alvorligt. Og vi har fået skabt nogle beslutningsgange, hvor økonomi og indhold hænger bedre sammen.
Tak igen til Palle for at bringe debatten op. Jeg tror, det er sundt, at vi med jævne mellemrum stopper op og spørger os selv, om vi har organiseret os på den rigtige måde. Det gælder også her.