Tankerne bag
Ifølge Kirstine Ladefoged, bestyrelsesmedlem i Sindal Borgerforening, var det allerede i de første tanker væsentligt at inddrage alle skolens elever i projektet. Dialogen blev derfor i første omgang rettet mod Sindal Skole og dernæst billedkunstner, Marit Benthe Norheim, og begge parter takkede heldigvis ja til samarbejdet.
Intentionen er, at eleverne skal udfordres på – og inspireres til – deres evne til indsigt og udsyn. Sindal blev etableret som stationsby for godt 150 år siden. Den overordnede bevidsthed i en by, der har dén direkte adgang ud i verden, som banen giver, er, at verden er langt større end den stationsby man selv bor i. Man kan tage ud i verden – hvis man tør rejse ud. Og man kan lade verden komme til sig – hvis man er modig nok til at tage imod. En vekselvirkning, der giver mennesker indsigt i sig selv og udsyn mod andre mennesker, lande og kulturer.
Under pandemien var vi forhindret både i at rejse ud og modtage rejsende. Skoler og institutioner lukkede i perioder, voksne arbejdede hjemmefra og børnene og de unge gik i skole hjemmefra. Fritidsaktiviteter og sociale arrangementer lukkede ned. Fremtiden var usikker og ukendt.
********
Marit Benthe Norheim
Uddannet ved Royal Academy of Art
Har lavet flere værker til det offentlige rum – herunder i Vendsyssel bl.a.:
Fruen ved Havet, Sæby
Ledningsgobelin, Hjørring
Tilrejsende, Tårs
Hun har stor erfaring med involvering af børn og unge i kunstprojekter, og hun ønsker, at de ikke bare skal ’gøre’, men bevidstgøres om den skabende proces. De skal få en føling med dét at tænke selv, og at finde sit eget udtryk, og stå ved det.
********
Fra skitse til kreative workshops
Kirstine fortæller, at Sindal Borgerforening har søgt støtte til både skitsen og det egentlige kunstprojekt. Og da Statens Kunstfond valgte at støtte Benthe Norheims udarbejdelse af skitsen, blev vi enormt stolt. Vi ser det først og fremmest som en blåstempling af projektbeskrivelsen og valget af kunstner. Og så giver det bare en fantastisk følelse i hjertet, når andre tror på dét man arbejder for – også i lille Sindal. Skitseperioden løber frem til midten af april, og med en godkendt skitse i hånden er vi klar til at gå ind i den næste fase.
Hér er det planen, at eleverne bliver sluppet løs i kreative workshops. Er de stadig modige nok til at se ind i dem selv? Tør de tro på, at mennesket er i stand til at mobilisere kræfter, der vil arbejde for fred og en fremtid med håb om en bedre verden? Kan de, ved at se ind i sig selv og egne oplevelser under pandemien, også udvikle et udsyn?
Tør du se i spejlet?
Benthe Norheim håber, at eleverne gennem den kunstneriske proces får mulighed for at genkende og fremstille dén dobbelthed, som grundliggende kendetegner livet i sin helhed. Bevidstheden om, at man skal kunne konfrontere sig med det tunge, og dét, som kan skabe angst og fortvivlelse, og at det samtidigt er muligt at bevare og fodre håbet og drømmerne. Det er dét, vi må arbejde sammen om, for at kunne åbne en lysere fremtid.
Som en afsluttende bemærkning fortæller Kirstine, at der allerede er kommet helt fantastiske tilsagn til støttet til selve kunstprojektet også, og at både borgerforeningen og skolen glæder sig til at folde projektet mere ud sammen med Benthe Norheim – for vi tør godt drømme! Drømme om at få etableret et fantastisk kunstværk på bytorvet, som byen som helhed og eleverne i særdeleshed kan føle stolthed og ejerskab af. Drømme om et samlingspunkt for nærvær og dialog. Og håbe på, at eleverne med stolthed vil vende tilbage til kunstværket, når de selv har stiftet familie.
Vil du vide mere om projektet, kan du kontaktet Kirstine på degofedal@hotmail.com
Det er et fantastisk spændende projekt, igangsat af en super inspirerende “quinde”.