Af Kurt Simonsen
Silkehalevej 16
Hjørring
Samarbejdsaftale mellem Hjørring Revyen og Vendsyssel Teater koster skatteborgerne millioner. Aftalen ligner skjult kommunaltilskud.
En kritisk revisorgennemgang har som bekendt afsløret, at Hjørring Revyen ikke betaler leje og for opbygning af scene m.m. på Vendsyssel Teater. I den forbindelse har jeg fået aktindsigt i den eksisterende samarbejdsaftale mellem Vendsyssel Teater og Hjørring Revyen.
Af denne aftale fremgår det bl.a.: ”Hjørring revyen ligestilles med en egenproduktion og kan derfor frit efter aftale med Vendsyssel teaters tekniske chef anvende teatrets lyd- og lysanlæg i forbindelse med opførelserne.
Vendsyssel Teater betaler 550.000 kr. årligt for sin andel af produktionsomkostningerne og stiller de nødvendige lokaler (prøve- og den store teatersal) gratis til rådighed i prøve- og spilleperiode.
Hjørring Revyen laver særskilt aftale med Hos Uffe” v/Uffe Nielsen vedr. servering i Hjørring Revyens spilleperiode på Vendsyssel Teater. Servering skal ske i de dertil indrettede arealer. Der kan i spilleperioden lejes yderligere lokaler efter aftale med Vendsyssel Teaters ledelse.”
Hjørring Kommunes administration bemærker i sin omfattende redegørelse (der sammen med revisorerklæringen ligger på hjoerring.dk som bilag til byrådsmødet den 31. maj) at al udlejning ifølge driftsaftalen mellem kommunen og teatret skal ske til markedspris, medmindre der er tale om udlejning til støtteberettigede foreninger eller kommunale aktiviteter. Det anbefales utvetydigt, at aftalen med revyen genforhandles, så den ikke mere belaster teatrets økonomi fremadrettet. Det kan kun forstås som en kritik af, at man mod reglerne med et smart lille trick har prøvet at ligestille Hjørring Revyen med en egenproduktion. Efter min opfattelse kan der måske foreligge en ansvarspådragelse med erstatningsansvar.
Vendsyssel Teater betaler markedsleje til Hjørring Kommune og revyen skal ifølge driftsaftalen mellem kommunen og teatret betale en markedsleje, som kun kan være i samme niveau. For øjeblikket udgør teatrets årlige markedsleje til kommunen kr. 2.500.000. Hjørring Revyen disponerer i næsten 3 måneder over hele teatret inkl. de sale som bruges til servering under forestillingerne. Det fremgår ikke af teatrets regnskaber, at der sker en lejebetaling separat for serveringssalene. Såfremt Revyen skulle betale markedsleje for 3 måneder for teater- og prøvesal og de to serveringssale i næsten 2 måneder svarer det til en markedsleje i nærheden af kr. 600.000.
Som det fremgår af samarbejdsaftalen har teatret forpligtet sig til at betale op til 550.000 til produktionsomkostningerne. Ifølge den kritiske revisorgennemgang udgør beløbet i 2022 kr. 450.000 som ikke er blevet faktureret. Såfremt beløbet udgør det samme i de foregående år bliver det sammen med den manglende leje i alt omkring kr. 1.000.000 pr. år som ikke er faktureret til revyen. Der har siden 2019 været 4 revyforestillinger på teatret så det svarer tilomkring kr. 4.000.000 som kunne have nedbragt teatretsunderskud. I stedet for bliver regningen sendt videre til skatteborgerne.
Af samarbejdsaftalen fremgår det at ”Hvis overskuddet fra opførelse af Hjørring revyen i Hjørring overstiger 250.000 kr. årligt og efter at tidligere års underskud er inddækket, deles den del, der overstiger 250.000 kr., ligeligt mellem de to parter. Ved en belægningsprocent på 90% samt et tilladt tilskuertal på minimum 411 skal Vendsyssel Teater som minimum sikret et 0-resultat.”
Bestemmelsen blev selvfølgelig indflettet i aftalen fordi det officielt ikke kun skulle være en udgift for Vendsyssel Teater. Mon man havde gjort sig den ulejlighed at kigge i revyens offentligt tilgængelige regnskaber. Af disse fremgår, at der ikke havde været overskud i nærheden af kr. 250.000 de sidste 7 år på Vendelbohus.
Ifølge revyens regnskaber har der i perioden 2018–2022 på Vendsyssel Teater kun været overskud på over kr. 250.000 i 2019 (kr. 413.000). Hvis samarbejdsaftalens bestemmelse skulle følges ville dette udløse en mindre betaling til teatret. I de øvrige år på teatret har revyens overskud ikke været over kr. 250.000. Det fremgår heller ikke af teatrets regnskaber, at der har været indtægter overhovedet fra revyen.
I den nuværende Hjørring Revys levetid har der kun været minimale økonomiske resultater uanset om revyen har været en kæmpe succes med fulde huse eller en knap så stor succes.
Det kan undre nogen, men forklaringen er forholdsvis simpel. For omkring 10 år siden blev der af borgere klaget til tilsynsrådet over, at Hjørring Kommune ydede en sponsorstøtte på kr. 300.000 til en dengang direkte privatejet Hjørring Revy. For at ændre dette stiftede ledelsen bag Hjørring Revyen en erhvervsdrivende fond ”Kulturfonden i Hjørring”. Anparterne i Revyselskabet Hjørring ApS blev samtidig overdraget til fonden som siden har været ejer af revyselskabet. Hermed var Hjørring Revyen på papiret ikke længere privatejet.
Det skal nævnes, at der er personsammenfald blandt ledelsen i de to bestyrelser.
Fondens formål er ”at støtte almennyttige kunstneriske og kulturelle formål/aktiviteter i Hjørring Kommune så som bl.a. opførelse af teater, skuespil, revy, musik m.v.” hvilket betyder, at privatpersoner ikke kan få del i det overskud som revyen fører op i fonden.
Helt naturligt er ledelsen i Hjørring Revyen derfor ikke interesseret i at revyens overskud bliver alt for stort. Dette undgår man ved hvert år at tilpasse personaleomkostningerne når overskuddet er opgjort. Jeg går ud fra, at personaleomkostninger omfatter løn til skuespillere, musikere, direktør og øvrige ansatte. Man regner således ”baglæns” så der hvert år bliver et lille overskud til Kulturfonden. F.eks. var revyens overskud i 2022 kr. 3.531.000, personaleomkostningerne kr. 3.264.000 og overskuddet til Kulturfonden blev herefter kun til kr. 181.000. En samlet oversigt over revyens regnskabstal er vedhæftet dette indlæg. Alle tal er er indhentet fra offentlig tilgængelige regnskaber.
Ledelsen/bestyrelsen på Vendsyssel Teater må have været klar over denne sammenhæng da samarbejdsaftalen blev indgået. Man må have været bevidst om, at aftalens bestemmelse om deling af overskud aldrig ville blive aktuel.
Som en bemærkning skal nævnes endnu en gang, at den tidligere borgmester Arne Boelt, som var med på pressemødet i 2017 da flytningen til Vendsyssel Teater blev offentliggjort, bl.a. udtalteunder pressemødet:
”En renovering af Vendelbohus til 27 millioner vil reelt betyde, at Hjørring Revyen ikke har råd til at være på Vendelbohus, da revyen skal leje sig ind til markedspris. Huslejen vil stige efter en renovering”
En til lejligheden fremsat påstand om revyens evne til at betale en huslejestigning baseret på en kæmpeløgn om størrelsen af renoveringsomkostningerne. Måske i håb om at få opfyldt et stort ønske om at jævne Vendelbohus med jorden. Og Vendsyssel Teater var, koste hvad det ville, meget interesseret i at revyen flyttede for at kunne fylde huset op i sommerperioden.
Man kan udmærket forstå at Hjørring Revyen i bedste Godfather stil fik et tilbud man ikke kunne afslå, bortset fra hvis moralske skrupler havde haft lidt indflydelse. I forhold til aftalen med Vendelbohus, hvor der ifølge lejekontrakten blev betalt en markedsleje på kr. 260.000, kunne man flytte til Vendsyssel Teater uden husleje og med alle produktionsomkostninger betalt.Derudover modtog revyen og modtager stadig en årlig sponsorstøtte på kr. 300.000 fra Hjørring Kommune. Det har været en guldgrube for en revy der efter min opfattelse stadig er indirekte privatejet.
Gratis leje, produktionsomkostninger betalt og et sponsortilskud udgør efter min opfattelse i alt op til kr. 1.300.000 årligt i indirekte og direkte kommunale driftstilskud til revyen.
Jeg var af den klare overbevisning, at revyen mindst skulle betale samme leje på teatret som på Vendelbohus. Jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, at det hænger sammen som det nu er afsløret.
Jeg er spændt på hvad den af kommunen anbefalede/dikterede genforhandling af samarbejdsaftalen ender med.
Måske flytter revyen tilbage til Vendelbohus fordi det bliver for dyrt på Vendsyssel Teater.
Hvor meget mon dette famøse latterlige folkevalgte byråd kan holde til ..
Man kan håbe på at stats forvaltningen på et tidspunkt går ind og overtager
den økonomiske styring af Hjørring kommune..
Jeg er lige blevet bekendt med, at man ikke kan bruge et gavekort til teatret til revybilletter med den begrundelse, at teater og revy er uafhængige af hinanden !!!
Og så kalder teatret revyen for en EGENPRODUKTION !!!