Kystsikringsgruppen i Tversted har tidligere i år orienteret om bestræbelserne på at varetage vores kystsikringsinteresser i Tannisbugt.
I forbindelse med en aktindsigt modtog Kystsikringsgruppen en interessant ny delrapport fra januar 2024 bestilt af Hirtshals Havn. Rapporten kan findes her. Som det fremgår, foreligger rapporten i 3. version med 3 forskellige interne godkendelser.
Kystsikringsgruppen har især hæftet sig ved følgende konklusioner i rapporten:
- Havnen omdirigerer al sandtransport mod nordøst – 900.000 kbm sand årligt – som tabes på dybt vand.
- Derfor tabes der 350.000 kbm sand årligt fra kysten nordøst for havnen.
- Havneudvidelsen vil yderligere i 30 år indebære et årligt tab på 200.000 kbm sand til udligning på havbunden.
Dertil kommer angiveligt, at Kystsikringsgruppens undersøgelser på begge sider af nedkørslen i Tversted har afdækket op til 30 cm muldlag i skrænterne, hvilket viser, at erosionen gennem flere hundrede år ikke har haft så voldsomme konsekvenser, som det er tilfældet i dag.
Rapporten er ifølge Kystsikringsgruppen bekymrende læsning. Arbejdsgruppen er ikke modstander af udbygningen af Hirtshals Havn, men gruppen ønsker at forhindre, at havnen giver negative afledte konsekvenser på kystlinjen i Tannisbugt.
Med udgangspunkt i ovennævnte rapport og en lang række tilsvarende tidligere rapporter har de derfor ønsket et møde med Hjørring Kommune. Det lykkedes i sidste uge, hvor Hjørring Kommune fremkom med overraskede oplysninger.
Den omtalte nye rapport skulle Kystsikringsgruppen ikke have haft adgang til. Kommunen har efterfølgende bedt om, at rapporten omskrives. I stedet er Hjørring Kommune sammen med Kystdirektoratet på vej med en helt ny forståelse af de dynamiske konsekvenser af Danmarkshistoriens største kysttekniske anlæg. Man vil afvise grundlaget for de seneste årtiers rapporter fra forskellige nationale myndigheder og eksperter, som har dannet beslutningsgrundlag for tidligere havneudvidelser i Hirtshals. Kystsikringsgruppen mener, man på denne måde sletter hidtil gældende ret. Derfor bør den nye påstand efterprøves af uafhængige internationale eksperter.
Som bekendt har Kystsikringsgruppen gennem de seneste 10 år oplevet Danmarks største kysttilbagetrækning i Tversted. Kommunen mener nu, der er tale om et midlertidigt forhold, som skyldes en sandbølge, der bevæger sig langs kysten. Gruppen vil ikke afvise, at der kan observeres en sandbølge, men det er ikke hele forklaringen. Andre undersøgelser viser, at der er et stort underskud i det såkaldte sandbudget i området nordøst for Hirtshals Havn, blandt andet fordi store mængder sand der er stoppet af havnen er transporteret til Lønstrup. Konsekvenserne af et underskud i sandbudgettet er erosion!
Stranden og naturen omkring Tversted er områdets største aktiver. I 2024 kommer TrygFondens Kystlivredning og livreddertårnet ikke til Tversted på grund af de usikre forhold på stranden. I Tversted har de heldigvis ikke huse, der falder i havet, men de frygter i stedet for, at dele af erhvervslivet, ikke mindst turisterhvervet i Tversted ”falder i havet”.
Kilde: Tversted Borger- og Turistforening.