Ældre- og Sundhedsministeriet afholdt pressemøde søndag klokken 16. Her blev det blandt andet gjort klart, at der skal testes endnu flere nordjyder, end det er tilfældet nu.
– For at få kontrol med cluster 5-muationen har vi intensiveret testkapaciteten i Nordjylland massivt. Fra mandag den 16. november vil vi kunne teste mere end 18.500 hver dag, mod de 6.500 vi tester dagligt nu, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke.
Sundhedsministeren gjorde det yderligere klart, at myndighedernes mål er, at alle mink på landsplan skal være aflivet mandag den 16. november. Og disse aflivninger skal ske endnu hurtigere i Nordjylland.
Fødevareminister Mogens Jensen og erhversministeren Simon Kollerup skal mødes på mandag med minkbrachen for at diskutere en kompensationsordning.
Anette Lykke Petri, der er diretør i Styrelsen for Patientsikkerhed, fortalte på pressemødet, at de har oplevet eksempler på, at der er flere, der har ringet og udgivet sig for at være fra smitteopsporingsenheden. Hun gør det klart, at Styrelsen for Patientsikkerhed aldrig tager ud til borgerne eller beder om NEM-ID-oplysninger.
Efterfølgende var der mulighed for at stille spørgsmål fra de fremmødte journalister. Her blev der spurgt indtil, hvad der skal til, før Nordjylland genåbnes. Her svarede sundhedsministeren, at alle mink skal være slået ned, og alle borgere i de syv kommuner skal testes for at klarlægge, hvor udbredt cluster 5-varianten er, og laboratorierne skal være sikre på, at den er helt uddød.
Det fremgik yderligere på pressemødet, at der ikke er registreret tilfælde med varianten af cluster 5 hos mennesker siden september. Alle positive prøver er dog langt fra testet. Fremover skal alle positive prøver fra Nordjylland imidlertid gensekventeres, oplyser Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
– Selv hvis cluster 5-mutationen skulle være uddød, kunne en både cluster 6 og 7-mutation være opstået, hvis vi ikke havde slået minkbesætningerne ned, sagde Afdelingschef på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.
Kun 14 procent af de positive coronatests er hidtil blevet genomsekventeret – altså at man har undersøgt, nøjagtigt hvilke variationer af virussen, det drejer sig om.
Dermed er det ifølge myndighederne ikke til at sige om virussen stadigvæk befinder sig i Danmark.
DISSE DELTOG PÅ MØDET:
- Regional direktør for WHO i Europa, dr. Hans Kluge.
- Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Mogens Jensen (S).
- Afdelingschef på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.
- Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.
- Rigspolitichef Thorkild Fogde.
Kilde: TV2 Nord.