Pyrolyse. Det lyder som det, du måske kender hjemme fra ovnen i køkkenet, og princippet er da også det samme, skriver TV2 Nord.
Landmand Thomas Risager Kjærs nye pyrolyseanlæg får bare din varmluftovn til at minde om en tændstik.
– Vi forventer at være i drift til nytår, og det første halve års tid kan vi nok producere fire ton om dagen, men på fuld kapacitet skal vi helst op på otte, forklarer landmanden fra Vrå.
Pyrolyse er en termisk dekomponeringsproces, der sker ved høje temperaturer (typisk mellem 350-700 grader Celsius) i fravær af ilt. Biomasse som landbrugsaffald omdannes til biochar, en form for kulstof, der kan lagre CO2 i jorden.
Man kan på almindeligt dansk sige, at processen gør det samme, som jordkloden brugte 100.000 år på, på ganske få sekunder:
– Det er jo en helt naturlig proces, som vi bare har professionaliseret og så laver i stor målestok, ligesom det er naturlige processer, når vi laver korn på marken eller laver grise i stalden, forklarer Thomas Risager Kjær.
Den nordjyske svineproducent har som mange andre et biogasanlæg, hvor man forædler grisenes gylle til biogas og varme.
Det er jo en helt naturlig proces, som vi bare har professionaliseret
Pyrolyseanlægget, der er en investering på 65 millioner kroner, er næste trin i forædlingsprocessen, og Thomas Kjær lægger ikke skjul på, at investeringen både er en forretningsmodel og et forsøg på at være med helt fremme i den grønne omstilling:
– Der er mange som ganske enkelt ikke forstår, hvad landmændene egentligt laver ude på gårdene. Der er sgu langt fra den offentlige debat i København og til Vrå. Virkeligheden er jo faktisk den, at vi arbejder meget målrettet med at optimere CO2-udledning, nedbringe udledning af næringsstoffer og nu også at trække CO2 ud af atmosfæren og sende den tilbage til markerne.
Thomas Risager Kjær mener, at den offentlige heksejagt på landmænd ofte rammer ved siden af. Derfor vil han gerne gå forrest og forsøge at vise, at landmænd er meget andet end forurening, iltsvind og huller i ozonlaget.

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord.
– Det er super spændende det her og jeg elsker, når vi kan udvikle vores arbejde. Jeg er sikker på, at landbruget kommer til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling, for aktuelt er det jo rent faktisk kun os, der er i stand til at sende CO2’en tilbage til markerne, hvor den kom fra.
HVAD ER CO2-LAGRING VED HJÆLP AF PYROLYSE?
- Pyrolyse Processen: Pyrolyse er en termisk dekomponeringsproces, der sker ved høje temperaturer (typisk mellem 350-700 grader Celsius) i fravær af ilt. Biomasse som landbrugsaffald omdannes til biochar, en form for kulstof, der kan lagre CO2 i jorden.
- CO2-Lagring: Biochar er stabilt og kan holde på kulstof i jorden i flere hundrede år. Dette reducerer mængden af CO2 i atmosfæren, da det kulstof, der ellers ville blive frigivet ved nedbrydning eller forbrænding, nu lagres i jorden.
- Forbedring af Jordkvalitet: Biochar forbedrer jordens kvalitet ved at øge vandholdningsevnen og næringsstofretentionen, hvilket kan reducere behovet for kunstgødning.
- Bæredygtig Biomasse: Brugen af affaldsprodukter fra landbruget som råmateriale for pyrolyse sikrer en bæredygtig ressourceudnyttelse og reducerer affald.
- Energi Produktion: Pyrolyse genererer også syntesegas og olie, som kan anvendes som energikilder, hvilket yderligere kan bidrage til at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer.
- Økonomisk Fordele: Landmænd kan potentielt drage økonomisk fordel af at sælge biochar og de andre biprodukter fra pyrolyseprocessen.
- Biodiversitet: Ved at forbedre jordens kvalitet kan biochar også støtte øget biodiversitet i landbrugsjorde.
- Klimabidrag: Ved at implementere pyrolyse i landbrug kan man bidrage til at opnå klimamål ved at mindske den generelle CO2-udledning og fremme kulstoflagring i jorden.
Kilde: TV2 Nord.
Det har ikke hak med København at gøre.
Der er tale om at Vi/Han ved landbrug producerer enorme rest, som har store ulemper.
Man kan så procure færre – eller som her – søge at nyttiggøre restproducterne.
Der er så 2 hovedtrin.
Det er at man reducerer resterne ved mindre dyrkning og dyrkning og delvist også med mindre af hjemmestoffer(det kunne være soya eller majs).
Den anden fx pyrolyse, alkohol, metanol. På det dansk fjernt fra simpel almenviden for den ganske verden inclusive Dyrhandler Clausen, så det at landbruget fremover skal leve af at producere lort.
Og Nordjylland er for tiden også over representeret med ministre.
Kort sagt. I en række ting nægter alle at se på se selv selv. Fiskerne nægter også at se, at de BORTFISKER – PLYNDRER toppen af fødekæden væk, så ingen når a spiser mindre dyr , hvorfor den megen næring slet ikke bliver brugt.
Deres mange fangede fisk er ikke i deres ligning. Det er skarver, sæler og hollandske bomtrawlere. Trawl ikke tæller ikke.
Skal man bebrejde nogen, så er der ikke år og for år taget landbrugsjord ud ved #skovrejsning# eller til den moderate økologisk fanatiker variant.
ringe
Dette anlæg ved Hr Thomas Kjær, som har kontakt til Københan, er sikkert fremragende lidt som biler, der både bruger batterier og fossilt
Men hvordan harmonerer det med den nyeste forskning/ viden om, at en af grundene til den globale opvarmning er at vi netop fjerner disse “forureninger” fra luften, så solen får nemmere ved at opvarme jorden. Er vi stille og roligt ved at udrydde os selv og kloden, i det Danskerne troede var løsningen på hele verdens problemer 🙈. Der er noget der ikke hænger sammen, et eller andet sted, eller er det bare tilskud og økonomi, der driver hele værket