Af Danni Sørensen
Selvstændig landmand
Store Vognsbæk
Lendum
Normalt bruger vi kun vores Facebook til at vise, hvad vi laver i dagligdagen. Men der er ting, der begynder at fylde mere og mere for os i dagligdagen. Vi er faktisk også kun almindelige mennesker.
Jeg har over længer tid gået og tænkt over; ønsker den almindelige forbruger i de danske hjem virkelig ikke den form for produktion, som vi driver i dag?
Eller fylder de maksimalt to procent, som bare vil være modsat alting, for meget og har for nemt ved at udsprede uvidenhed og udokumenterede påstande?
Jeg ved godt, at i som almindelige forbrugere kommer længere og længere væk fra landbruget som helhed. For 10-15-20 år siden var der i de fleste familier i hvert fald én, der var tilknyttet landbruget. Måske er vi for dårlige til at informere? Men landbruget holder af og til åbne huse og byder børnehaver og skoleklasser inden for.
Min bror og jeg arbejder og står tidligt op hver dag for at drive vores landbrug bedst muligt lige som mange andre DANSKE landmænd. Vi arbejder mere end de fleste andre. Det er vores valg, og vi kan lide det, vi laver.
Vi er et erhverv, hvor der ikke kan ske fejl uden, at vi bliver meldt for det ene og for det andet. Uanset bump og regler og kontrol på vejen. Vi prøver at indrette vores landbrug, så vi bliver bedre til at håndtere dette på vejen med de krav, der stilles os løbene. Men det kræver en vis størrelse at få oparbejdet virksomheden, så vi kan lønne folk til at sidde med de områder og tage sig af det.
Men det er sådan vejen er, hvis vi vil være her i fremtiden. Det er derfor, at mange vælger at sælge, for regler og kontrol-verdenen bliver for omkostningstung, og byrden bliver for hård.
Så skal der bare være styr på dette.
Men vi er kun mennesker, der arbejder og passer vores dyr syv dage om ugen. Og ja, der sker vurderings fejl, for mennesker fejler en gang i mellem, og vi og vores dygtige ansatte kan også blive syge. Men vi skal få det til at fungere uanset hvad, for vi har et ansvar.
Vi danske landmænd er de mest omstillings parate i verden. Er der fornuftig økonomi i det, arbejder vi efter det.
Nå det, der brænder mig lidt på hjertet, er:
Jeg spørger den danske almindelige forbruger med to til fire børn, hund og kat; vil man gerne blive ved med at have dansk produceret kød og mælk? Eller er man ligeglad, hvor det kommer fra?
Tror i virkeligt på, at vi kan brødføde en verden ved at have frilandproduktion, hvor alle grisene løber ude og ser glade ud om sommeren?
Jeg ville da også gerne, at det kunne være som glansbillede. Men priserne på fødevarerne ville stige betydeligt, da der ikke er så effektivt foderudnyttelse i glansbilledet. Og omkostningerne til den produktions form er væsentlige højere. Men hyggeligt ser det da ud om sommeren. Om vinteren og i regnvejr er noget andet.
Antallet heltidsbedrifter styrtdykker hurtigere og hurtigere. Unge holder sig væk fra erhvervet, for det er blevet et udskældt job at være fødevareproducent. Tror man virkelig på, at alle kan leve af græs og bæl frugter?
Danmark er det land, som har det laveste CO2 tryg per produceret enhed. Verdens befolkning vokser med 70-80 millioner hvert år.
Så må det da for verdens samlede CO2-udfordring være den bedste fødevareproduktion, hvor det laveste CO2 per enhed er. Eller også så skal hvert land til at have en miljøtilladelse på, hvor mange indbygger de må maksimalt må være – som vi har begrænsninger på vores produktion.
Så vil vi blive ved med at kunne finde danske produkter i supermarkederne, er man nødt til at se anderledes på os i landbruget. Ellers vil flere og flere produkter komme fra udlandet, hvor vilkårene og forholdene er væsentligt anderledes.
Jeg tror, at det er vigtigt, at alle begynder at tænke lidt over det. For jeg begynder da selv at tænke, at jeg ikke vil byde mine børn og næste generation ind i denne verden med de rammer og vilkår, som vi bydes. Men nu er vi heldigvis forholdsvis unge endnu.
Her er en fornuftig video med fakta om dansk landbrug, hvor det hele skal gå arm i arm. Hvor det ene ikke er mere rigtigt end det andet.
Måske jeg skulle have startet mit indlæg med; i får hvad i vil betale for? God dag derude!



Jeg lever af grøntsager og bælgfrugter og har aldrig haft det bedre. Dyrene har lige så meget krav på et liv i frihed og at være i kontakt med deres naturlige instinkter, som vi mennesker har.
Vi kan fint undvære mindst 50 % af den danske svineproduktion. Danmark eksporterer ca. 90 % af svineproduktionen i forvejen. Så der vil stadig være nok danskproduceret svinekød. Der er heller ingen seriøse undersøgelser der understøtter at den danske produktion er mere co2-venlig end andre udviklede landbrugslandes produktion. Til gengæld kan vi slippe vi for at få vores natur/grundvand endnu mere ødelagt af landmændene. Grisene slipper for lange dyretransporter. Vi undgår de over 20.000 smågrise der dagligt dør i staldene på grund af dårlige produktionsforhold. Og der er hundredvis af andre gode grunde.
Jeg kan ikke se hvorfor jeg skal købe dansk og støtte dansk landbrug, når en stor del af landbruget køre næsten alle slagtesvin ud af landet.Så man vil godt svine og udlede CO2 og lukke lokale slagterier og afskedige tusindevis af medarbejder.