Af Lars Høgh
Byrådskandidat for Venstre til KV 25
Valnøddevej 4
Tornby.
LarsPH69@gmail.com
Jeg husker det, om ikke tydeligt så da nogenlunde, for vi er tilbage i 1970érne. Første cykeltur i skole, ruten gik fra Frilandsvej til Hjørring Private Realskole på Amtmandstoften – op gennem Østergade i Hjørring, op mellem de smukke træer, de mange spændende butikker og for lille jeg en hæsblæsende trafik.
Vores indkøb fandt mest sted på Frilandsvej, hos slagteren, bageren, købmand Hansen og Palle Bundgaard men da også oppe i byens lokale indkøbscentrum, Østergade og Strømgade. Området havde alt det vi behøvede for at få et hverdagsliv til at fungere.
I dag er Hjørring midtby forandret. Ønsker du eksempelvis at købe en skruetrækker, ja så er midtbyen ikke længere stedet for ”Søren Holm” og ”Møller Lee” er væk, du får større succes ude på Frederikshavnsvej. Ønskede vi i min barndom at lave større indkøb gik turen til eksempelvis ”Pax” eller op i ”Føtex”. I dag er ”A-Z”, ”Føtex”, ”Menu” og næsten alle de andre kædebutikker med dagligvarer placeret udenfor gågadeområdet.

Udover det er Metropolen kommet til og en del butikker er flyttet fra gågadeområdet ind i Metropolen og internethandlen har gjort et betragteligt indhug i vores indkøbsvaner. Ligesom vi nærmest aldrig kommer fysisk i bankerne mere, ja så er især de yngre generationer storforbrugere af varer levering enten til nærmeste pakkeshop eller hjem til fordøren. Omvendt giver ungdommens erhvervsarbejde udover skolegang mulighed for et cafeforbrug, bl.a. i bymidten, som man ikke så i min ungdom.
Hjørring Byråd har besluttet at igangsætte en analyse af midtbyen – det tror jeg er klogt. For hvad vil vi i grunden med midtbyen. Hvis vi ønsker et levende byliv, med lys i alle vinduer stiller det vel spørgsmålet, hvilke butikker vil gøre det mere naturligt for byens borgere, unge som ældre, ofte at komme i midtbyen, hvor mange butikker er det realistisk at have anno 2025, og hvordan skabes god tilgængelighed, for alle aldersgrupper?
Biltrafik og udeservering på en fortovscafe er nok ikke en god cocktail, tunge fyldte indkøbsposer og lang afstand til parkering ej heller og et overudbud af butikslokaler signalerer bare ikke ”liv og puls”. Om sivetrafik i Østergade ændrer bymidtens aktivitet er jeg spændt på.
Nuvel prøves det så er det vigtigt, at omkostningerne holdes nede og at man husker på af få besvaret spørgsmålet: Hvad skal Hjørrings bymidte kunne anno 2025?
Det er et mærkeligt opslag.
Nostalgien er tydelig, udviklingen med udflytning af butikker fra midtbyen er tydeligere, men tydeligst er det, at byrådskandidat Lars Høgh (V) intet svar har på det spørgsmål, han selv stiller:
Hvad vil vi med midtbyen?
Jeg kan spørge direkte:
Hvad vil du Lars Høgh og Venstre med midtbyen?
Eller er det sådan, at Venstre først kan mene noget, når forvaltningen har fundet ud af et svar?
Det er et godt spørgsmål med et svar vi alle er enige om – nemlig at Hjørring midtby skal sprudle af liv, men hvordan gør man det? Der er flere problemer at tage fat på og løsningen er næppe biler eller parkeringspladser. Ser man på de bymidter der fungere rundt i Danmark går et par ting igen, nemlig at der sker mange events, at der er grønne rum eller street art, at man delvist opgiver forretninger for at skabe liv – ikke mindst et “studieliv” med cafeer osv. Et godt eksempel, hvor der ovenikøbet er biler med, er Horsens som har lavet en stor plan for det “opløste gaderum” i bymidten. Hjørring Handelstandsforeningen gør faktisk et fint arbejde allerede med events, men det skal udbygges til at foregå året rundt.
Det er ikke let at skabe, for mennesker med visioner skal findes. Vil man bare bygge oven på den Østergade vi kender i dag, har jeg 3 problemer som skal løses: 1) Butikslokalerne er forældet – de er simpelthen for små til f.eks en dagligdagsbutik. Der er en grund til nye butikker opstår på Frederikshavnsvej! 2) Butikkerne er forældet i deres sortiment. Der er bare ikke meget liv over en tøj- eller skotøjsbutik, især ikke når den handel i dag foregår online – der skal godt nok ske noget hvis de skal skabe liv i en bymidte! 3) Som altid kan alt sælges, også et butikslokale, hvis prisen er rigtig. De tomme butikker i bymidten er udtryk for enten for høj husleje eller overkapacitet. Det bedste vil nok være at rive en del ned og skabe nogle gode byrum, men det koster desværre kassen 🙂 og som du skriver må det helst ikke koste noget. Så virkeligheden for Hjørring bymidte bliver nok bare et par vindblæste p-pladser og tomme butikslokaler, desværre. Alternativet vil kræve et åbent samarbejde mellem Handelstandsforeningen, Byrådet og kulturelle kræfter i byen.