Af Lars Husted
Bævervej 21
Nr. Rubjerg
Sagen om Harevej i Nr. Rubjerg er på flere måder unik. Til forskel fra andre lignende sager om megasommerhuse har både embedsmænd og politikere haft de bedste kort på hånden ift. at træffe den rigtige beslutning. Man har nemlig:
- Været varslet om sagen før den ramte det administrative niveau
- Fået ekstraordinær opbakning og dermed demokratisk legitimitet fra de mange indsigere
- Haft hjemmel i gældende lov jf. egne jurister
Alligevel har man valgt, at få det absolut værste ud af en ellers god sag for ”naturkommunen”.
Læs med i dette korte oprids af sagens akter indtil nu – og forstå grundejernes frustration i Nr. Rubjerg:
- 11/10: Naboer bliver opmærksomme på, at der er konkrete planer om at opføre 300 kvm hus på Harevej.
- 20/10: Naboer sender forhåndsindsigelse og ønske om ændring af lokalplan til kommunen og Søren Smalbro. Naboerne orienterer grundejerforeningen.
- 22/10: Søren Smalbro svarer naboerne i en mail, at ”jeg hverken kan eller skal forholde mig til indholdet i indsigelsen, det er der andre gode folk i forvaltningen der gør.”
- 26/10: Ny mail fra naboerne til Søren Smalbro, der opfordrer ham til alligevel at sætte sig ind i sagen.
- 07/11: Grundejerforeningen drøfter sagen på bestyrelsesmøde.
- 16/11: Teamleder fra kommunen svarer naboerne, at han har orienteret TMU om sagen, og at der nu foreligger konkret byggeansøgning, som der vil blive partshørt om.
- 23/11: Grundejerforeningen sender bekymringsbrev til kommunen.
- 24/11: Kommunen bekræfter, at man vil partshøre 214 parceller – en usædvanlig disposition som grundejerne tolker som embedsværkets forståelse af præcedens-problemet. Noget som direktøren for Teknik- og Miljø senere underbygger i et telefonopkald med Lars Husted d. 20/1 med bemærkningen om, at ”man godt kunne se, at det var stort det her”.
- 26/11: Partshøring startes.
- 27/11: Grundejerforeningen sender indsigelse og anmodning om anvendelse af Planlovens §14.
- 12/12: Fælles indsigelse mod byggeriet med over 230 underskrifter fra 140 parceller (70% af området) indsendes til kommunen. Hertil flere individuelle indsigelser.
- 20/12: 25 medlemmer af indsiger-gruppen inviterer Søren Smalbro til virtuelt dialogmøde om området i uge 1. Smalbro afslår at deltage.
- 10/01: Medlemmer af indsiger-gruppen gennemlæser dagsorden og bilag til udvalgets møde og finder graverende fejl og vildledende udsagn i materialet.
- 11/01: Medlemmerne sender flere klager til direktøren for Teknik- og Miljø, der påpeger disse forhold.
- 13/01: TMU godkender enstemmigt byggesagen og afviser drøftelser om ny lokalplan. Smalbro rejser i et interview selv tvivl om hvilke begrundelser, der egentlig har lagt til grund for beslutningen.
- 14/01: Søren Smalbro modsiger egne tidligere udtalelser om afgørelsen i et læserbrev og skaber yderligere forvirring om sagen.
- 15/01: Formel afgørelse sendes ud til alle indsigere. I brevet er der ingen begrundelse for afgørelsen, som der ellers skal være til den part som ikke får medhold. Samme dag indsender flere indsigere krav om at få begrundelse, så man kan klage over afgørelsen ved næste instans. Byggeriet startes op på Harevej.
- 19/01: Byrådsmedlemmer uden for TMU får sagen rejst i byrådet. Søren Smalbro indrømmer i endnu en avisartikel, at han ikke ved hvorfor der har været gennemført omfattende partshøring.
- 20/01: Kommunen udsender brev med svar på indsigernes krav om begrundelse på den første afgørelse i TMU. I brevet afvises helt spektakulært at indsigerne har ”begrundelseskrav” i en baglæns, juridisk manøvre hvor man forsøger at ophæve partsbegrebet. Lars Husted tager telefonisk kontakt til såvel sagsbehandler, som jurist og til sidst direktøren for Teknik- og Miljø for en forklaring. Ingen af dem vil dog tage konkret stilling til bruddet på forvaltningslovens regler om partshøring. Direktøren bemærker, at “vi har heldigvis et godt klagesystem i Danmark. Mit bedste råd er, at du tager klagevejledningen til afgørelsen og kigger på den.”
Heldigvis rejses sagen nu i byrådet. Vi sætter vores håb til at de mange folkevalgte vogter over vores love og demokrati og forlanger af både deres embedsværk og deres udvalgsformand i Teknik- og Miljø, at sandheden SKAL frem, så de kan træffe den rigtige beslutning.
Demokratiet lever stadig i Hjørring – men hvor længe? Det får vi at se til byrådsmødet den 27/1.
Link til tidligere artikel
Megasommerhus kan ifølge grundejere forandre område radikalt i Nr. Rubjerg