Af Laura Jensen
Smidstrup
Vrå
Trods afgørelsen i byrådet onsdag d. 26. marts, og det positive udfald det havde for os lokale i Rakkeby-Smidstrup området, sidder jeg alligevel tilbage og er både skuffet og bekymret. Ikke på grund af byrådet, men på grund af borgmester, Søren Smalbro og hans, i min opfattelse manglende interesse for borgernes velfærd og trivsel.
Det sidste punkt på den åbne del af byrådsmødet omhandlede den kendsgerning, at trods Hjørring kommune har flere biogasanlæg, Danmarks største pyrolyse anlæg (der kører på forsøgsbasis), samt anden industri ejer kommunen eller dens miljøvagt ikke luftmålingsudstyr.
Punktet blev udarbejdet af RV kandidat Nikolaj Andersen fra Moderaterne og byrådsmedlem Frode Larsen fra Dansk Folkeparti. Forslaget blev udarbejdet med henblik på at sikre kommunens borgere, således der ikke skal stå andre i lignende situationer, som os borgere i Smidstrup, Vejby, Sejlstrup og Rakkeby har stået i den seneste tid, hvor man har ringet til miljøvagten grundet vejrtrækningsbesvær, svie i øjne og næse og så få besked om, at det eneste udstyr Hjørring kommunes miljøvagt er udstyret med, er hans næse.
Borgmesteren fik dog hurtigt ført punktet til afstemning uden der blev gået yderligere i dybden med indholdet af forslaget, eller hvorfor det var blevet stillet, trods Erik Høghs italesættelse af dette.
Havde det ikke været relevant i det mindste at drøfte muligheden for at Hjørring kommune kunne få ekstern ekspertise sat til rådighed i fremtidige situationer, således andre ikke behøves at skulle stå i en lignende situation, som den vi har stået i?
Havde det ikke været relevant som minimum at drøfte forslaget?
Jeg har kopieret punktet fra dagsordenen og sat ind herunder, da jeg mener det er yderst relevant at vi borgere er bevidste om i hvilken grad vores ansvarlige myndigheder er i stand til at imødekomme vores behov og bekymringer, når vi pludselig står i disse situationer.
Sagsfremstilling
Baggrund:
I en tid, hvor miljøhensyn og borgernes sundhed er i fokus, er det afgørende, at vi som kommune kan sikre præcise og pålidelige målinger af luftforurening. Vores egen miljøvagt har visse værktøjer til at indikere forurening, men seneste borgerhenvendelser fra Rakkeby, Smidstrup og omegn tyder på, at disse ressourcer ikke er tilstrækkelige. Flere borgere har oplevet, at de ikke har kunnet få den nødvendige hjælp og bistand, når de har henvendt sig med bekymringer om luftkvaliteten.
Problemstilling:
Kommunens borgere skal kunne føle sig trygge i deres nærmiljø. Det er vores ansvar som byråd at sikre, at vi har de rette redskaber til at beskytte borgernes helbred og velvære. Vi anerkender, at vores kommune har en betydelig tilstedeværelse af biogasanlæg og andre grønne initiativer, hvilket understreger behovet for en skærpet indsats i forhold til overvågning af luftforurening.
Hvis vores nuværende miljøvagt ikke har det nødvendige udstyr til at foretage præcise målinger af luftkvaliteten, bør vi overveje alternative løsninger. Vi har en forpligtelse til at sikre, at borgernes bekymringer tages alvorligt, og at vi handler proaktivt for at opretholde deres tillid til forvaltningen.
Forslag:
For at styrke vores indsats på miljøområdet foreslås det, at kommunen indgår en aftale med en ekstern aktør, der kan bistå miljøvagten med:
- Specialiserede luftmålinger ved mistanke om forurening.
- Rådgivning og ekspertise i forhold til håndtering af miljømæssige risici.
- Øget gennemsigtighed og borgerinddragelse for at genoprette tilliden til kommunens håndtering af miljøsager.
Konklusion:
Luftforurening er en voksende udfordring, som kræver en seriøs og velovervejet indsats. Ved at inddrage eksterne eksperter kan vi sikre, at vi har de nødvendige ressourcer til at beskytte vores borgere og håndtere miljømæssige problemstillinger på en professionel måde.
Indstilling:
Det indstilles, at byrådet tager stilling til muligheden for at indgå aftale med en ekstern aktør, der kan bistå miljøvagten i forbindelse med målinger af luftforurening og rådgivning herom.
Jeg er helt enig.
Ansøgningen om udvidelsen af biogasanlægget i Rakkeby-Smidstrup-området er nu stoppet i den kommunale planlægnings- og godkendelsesproces.
Hensynet til borgernes sundhed har sejret, vil mange sige -også du og jeg- mens andre vil sige, at der kommer en ny ansøgning drevet af pengegrished snart.
Her er det meget opsigtsvækkende, at seriøse forslag om trafiktællinger og ekstern hjælp til miljømålinger fra Vendelbo-Listen blev stemt ned, som det altid sker.
Magtpartierne i Hjørring Byråd -S, V og C med støtte fra B- ser simpelthen rødt, når Erik Høgh-Sørensen fra Vendelbo-Listen tager ordet i byrådssalen.
De chikanerer ham, og de begår demokratiske overgreb til stor skade for folkestyret og borgernes ve og vel, og de er sekunderet af kommunaldirektøren, teknisk direktør, ugennemsigtigt bureaukrati og formalisme samt den socialmokratiske magtmaskine, der har skabt en politisk kultur, hvor de fleste bare ukritisk hepper på magtens elite.
Det efterlader kritiske borgere i et demokratisk tomrum, hvor magtens rå kraft råder.
………………………………………………………
På byrådsmødet i onsdags var det også meget opsigtsvækkende,
-at magtkampen mellem teknisk udvalg og økonomiudvalget om at stoppe arbejdet med virksomhedens ansøgning om udvidelse,
-samt den interne strid i Venstre og Det Konservative Folkeparti om energianlæggene i Rakkeby-Smidstrup-området
kom frem i offentligheden. Økonomiudvalget med borgmester Smalbro i spidsen blev jo stemt ned med et brag, der stadig giver genlyd og får den interne uro i Venstre om borgmester Smalbros fortsatte kandidatur til at blusse ekstra op.
Derfor bliver energianlæggene i Rakkeby-Smidstrup-området en vigtig sag i valgkampen frem til byrådsvalget d. 18. november.
Borgerliste “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum”, som jeg er politisk leder af, er helt klar i mælet:
Vi vil altid sætte borgerne før systemet!
Vi vil altid sætte hensynet til borgernes sundhed over kapitalinteresser!
Vi vil kæmpe for at tage folkestyret tilbage og kæmpe for et åbent og borgervendt kommunalt folkestyre!
Godt indlæg