Nicolai Bangsgaard gæster Kulturhus Løkken torsdag den 27/ 2 kl. 19.30 og inviterer dig med på en rejse gennem verdens mest fascinerende kulturer og landskaber.
I dette foredrag møder vi antropolog og eventyreren Nicolai Bangsgaard, som for nylig har afsluttet sit seneste store rejseprojekt – The Global Triathlon. En 576 dage lang rejse, drevet alene af hans egen kraft på cykel, løbehjul og til fods, som tog ham jorden rundt over 34.597 km.
Der dukker mange spørgsmål op ved blot at kigge på de imponerende bedrifter år efter år.
Det er muligt at stille spørgsmål som hvordan finansieres et så omfattende eventyr?
Hvordan opstår drømmene, om at træffe langsigtede økonomiske beslutninger og om at navigere i det uforudsigelige – hvordan gør man det?
Med sin utrolige evne til at formidle rejseoplevelser og menneskelige møder på tværs af sprog og landegrænser, formår Nicolai at skabe en helt særlig og livsbekræftende oplevelse for publikum.
Tidligere tilhørere beskriver hans foredrag som en uforglemmelig oplevelse, der går dybt under huden og efterlader en følelse, som kun få oplever.
Nicolai Bangsgaards venlige og sympatiske væsen skaber en sjælden forbindelse til publikum og inspirerer til at lytte til hjertet, forstå livets tegn og følge sine drømme.
Kom og oplev en aften, hvor eventyr, indsigt og livsvisdom smelter sammen – et foredrag, der vil få dig til at reflektere over dine egne drømme og livsvalg og give dig en rejse langt ud over alle grænser.
Livestream opstarter også igen om tirsdagene kl. 19.
Dyr, planter og svampe efterlader spor af DNA i naturen – kaldet miljøDNA. Hør om hvordan DNA’en i jorden, i vandet og i luften kan bruges til at beskrive arter og bestande i vores økosystemer.
Vores planet er unik fordi livet kun eksisterer her – så vidt vi ved. Enhver, der tilbringer et par timer udenfor i naturen, vil hurtigt erkende den mangfoldighed af liv som trives i de mange forskellige økosystemer Jorden tilbyder.
Hvad de færreste mennesker dog ved, er at udover den rige mangfoldighed af levende organismer – fra bakterier til blåhvaler – er Jorden også rig på DNA-spor, som disse organismer har efterladt. Noget af dette DNA stammer fra de mindste bakterier, mens andet efterlades ved udskillelse af fx hudceller og kropsvæsker fra de største organismer.
Dette hedder miljø-DNA (eDNA) og det kan forskere indsamle og analysere – især takket være avanceret DNA-sekventeringsteknologi. En skovbund indeholder DNA fra planter og svampe, en sø indeholder DNA fra fisk og frøer, og selv luften er fyldt med DNA fra fugle og insekter.
I løbet af det sidste årti har forskere derfor i stigende grad anvendt miljøDNA til at beskrive biodiversiteten i fortidens og nutidens økosystemer. Metoden har vist sig at være effektiv til at få information om både arter, bestande og hele biologiske samfund i forskellige typer af økosystemer.
I dette foredrag vil biolog Philip Francis Thomsen give et indblik i hvordan vores biodiversitet kan undersøges med miljøDNA-metoden, som han selv har været én af pionererne bag. Du kan bl.a. høre om hans forskning indenfor miljøDNA til kortlægning af vores kystnære havnatur, undersøgelser af diæten hos græssende køer og heste i rewilding projekter, samt analyser af insekt-DNA fra blomster på artsrige overdrev.
Livestreams foregår på Løkken Skoles 1. sal med fri entre. Der sælges vin , øl og vand.